ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Λαμπίρης
Τη σταθερά του εγχώριου λιανεμπορίου εξακολουθούν να αποτελούν τα ελληνικά σουπερμάρκετ, τα οποία συνέχισαν να αναπτύσσονται στο χρονικό διάστημα από 5 Ιανουαρίου έως και 13 Απριλίου με τζίρο για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά αυξημένο κατά 6,1%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μέτρησης των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ Circana. Να σημειωθεί ότι, ειδικότερα στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων του Μαρτίου, η πορεία του τζίρου στα σουπερμάρκετ για τα ταχυκίνητα αγαθά ήταν εντονότερη και σταθερά ανοδική, με ποσοστό +10,9% στην εβδομάδα έως και 23 Μαρτίου, +7,8% την εβδομάδα έως και 30 Μαρτίου, +8,4% την εβδομάδα έως και 6 Απριλίου και +15% την εβδομάδα έως και 13 Απριλίου.
Θυμίζουμε εδώ ότι ο κλάδος των σουπερμάρκετ είναι ο μοναδικός που τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή ανάπτυξη πωλήσεων, ευνοημένος και από την πανδημία, που συγκέντρωσε όλη την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών πάνω του, ενώ και ο έντονος και συνεχιζόμενος πληθωρισμός την προηγούμενη τριετία ενίσχυσε και αυτός με τη σειρά του τον τζίρο στις αλυσίδες.
«Μούδιασμα»
Για φέτος οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο -εξαιρουμένων των σουπερμάρκετ και των τροφίμων- παρουσιάζουν «μούδιασμα» ή γενικότερη στασιμότητα, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος σημείωσε πως η αγορά λιανικής παρουσιάζεται υποτονική στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2025, κάτι που αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή στο διάστημα των ημερών από 14 έως και 20 Απριλίου, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία για τα σουπερμάρκετ, τα οποία αφορούν την περίοδο έως και πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα τρόφιμα κατά κύριο λόγο και τα σουπερμάρκετ καθίστανται προτεραιότητα για τον καταναλωτή, ο οποίος -ελλείψει εισοδηματικού πλεονάσματος- προτεραιοποιεί πλέον τις ανάγκες του, δαπανώντας χρήματα σε είδη πρώτης ανάγκης και σε ψυχαγωγία ή ταξίδια έναντι των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα ρούχα, τα έπιπλα ή τα αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι εκτός της ανόδου του τζίρου στα βασικά αγαθά κατά 6,1% στην περίοδο από 5 Ιανουαρίου έως και 13 Απριλίου στα σουπερμάρκετ, ανοδικές ήταν και οι πωλήσεις σε τεμάχια κατά 4,5%. Ταυτόχρονα, αυτό που καταγράφηκε σε αυτή την περίοδο ήταν η αύξηση της τιμής ανά μονάδα κατά 1,5%.
Εξαιρέσεις, ωστόσο, αποτελούν περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, οι οποίες κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις στην αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Πρόκειται για περιοχές που επισκέφθηκαν Έλληνες το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως κατά την πασχαλινή περίοδο, με την κινητικότητα ωστόσο να εντοπίζεται κυρίως στην εστίαση, στα τρόφιμα και τα σουπερμάρκετ. Επίσης, το γεγονός ότι συνέπεσαν το ορθόδοξο με το καθολικό Πάσχα βοήθησε την κατανάλωση από πλευράς ξένων τουριστών. Ωστόσο, οι παραδοσιακές περιοχές με αγορά λιανικής και κυρίως τα αστικά κέντρα δεν εμφάνισαν καλές επιδόσεις, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
Ενδεικτική είναι η εικόνα σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπου πτωτική εμφανίζεται η ελληνική αγορά αυτοκινήτου: στο πρώτο τρίμηνο του 2025 η πτώση των πωλήσεων ανήλθε στα επίπεδα του 9,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων προκύπτει ότι οι συνολικές ταξινομήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε ήταν 33.196 έναντι 36.668 το πρώτο τρίμηνο του 2024.
ΙΟΒΕ: Θετικές προσδοκίες
Στον αντίποδα, ωστόσο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ενισχύεται ελαφρά τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 98,6 μονάδες από 94,9 μονάδες τον Μάρτιο. Γεγονός που κατά ένα μέρος οφείλεται και στη σταδιακή ενίσχυση του τουρισμού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Έτσι, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρούνται χαμηλά και διαμορφώνονται στις -2 (από -1) μονάδες και οι θετικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο βελτιώνονται περαιτέρω στις +40 από τις +25 μονάδες. Οι νέες παραγγελίες ενισχύονται σημαντικά και διαμορφώνονται στις +11 μονάδες, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια στις +23 (από +21) μονάδες.
ΙΕΛΚΑ: Οριακά αυξημένες οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ τον Απρίλιο (+0,23%)
«Φρένο» πάτησε τον Απρίλιο ο «πληθωρισμός των σουπερμάρκετ», που σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 δεν ξεπέρασε το +0,23%. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο δωδεκάμηνο καταγράφονται στις κατηγορίες: Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού -9,43%, τροφές και είδη για κατοικίδια -5,98%, τρόφιμα παντοπωλείου -4,9%, ζύμες νωπές και κατεψυγμένες -4,05%, χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής -3,36%. Αντίθετα, μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες: Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη +14,45%, φρέσκα κρέατα +10,08%, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά +2,79%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά +1,8%, νερά – αναψυκτικά – χυμοί +1,55%.
Σύμφωνα με τον συντάκτη της έρευνας, οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων. Σε σχέση με τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα, πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται, πρώτον, στη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024 λόγω των ασθενειών των ζώων στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας και, δεύτερον, στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη – και ειδικά στο μοσχάρι. Σημειώνεται επιπλέον ότι οι τιμές του Απριλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο καταγράφονται μειωμένες κατά -0,79%. Συνολικά το κυλιόμενο δωδεκάμηνο (Μάιος 2024-Απρίλιος 2025) καταγράφει μείωση -0,34%.
Εφημερίδα Απογευματινή