Ο Γιώργος Αυτιάς είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Τέσσερα μεγάλα «όπλα» έχει πλέον η κυβέρνηση στα χέρια της για να κινηθεί πιο επιθετικά στο σκέλος των μόνιμων παροχών προς ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και με επίκεντρο φέτος την ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία εισοδήματα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτήθηκαν σοβαρός σχεδιασμός, στρατηγικές κινήσεις, υπομονή και συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.
Πολυεργαλεία
Σήμερα η «Απογευματινή» παραθέτει τα τέσσερα «πολλαπλής χρήσης» εργαλεία, τα οποία πλέον αποτελούν τη βάση των αποφάσεων στο μέτωπο της δημιουργίας πλεονάζοντος δημοσιονομικού χώρου. Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
– Με τα σημερινά δεδομένα, μια πρώτη εκτίμηση δίνει επιπλέον οικονομικό όφελος 1,5 δισ. ευρώ, ο τρόπος κοινωνικής διανομής του οποίου θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.
– Τον Απρίλιο του 2026 η Αθήνα θα έχει και τα τελικά στοιχεία για το οικονομικό κλείσιμο του 2025. Με μία αντίστοιχη καλή πορεία της οικονομίας το έτος που διανύουμε, δεν αποκλείεται ένα ακόμη ισχυρό οικονομικό πλεόνασμα όπως του 2024, κοντά στο 1 δισ. ευρώ, που θα ανεβάσει το συνολικό όφελος στη διετία τουλάχιστον στα 2,5 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού και βαθύς γνώστης των οικονομικών θεμάτων, Μιχάλης Αργυρού, εκτίμησε στο 1,5 δισ. ευρώ τον δημοσιονομικό χώρο του 2026, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έξτρα «εκπλήξεις» την άνοιξη του 2026.
Μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα επιστρέφεται στην κοινωνία το όποιο πλεόνασμα προκύπτει, ουσιαστικά, τα ποσά των παροχών κατανέμονται από το οικονομικό επιτελείο ως ακολούθως:
– Παροχές Απριλίου 2025, ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ.
– Παροχές Σεπτεμβρίου 2025 στη ΔΕΘ, ποσό 1,5 δισ. ευρώ.
– Πιθανές παροχές Απριλίου 2026, εκτός απροόπτου που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό, επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι από τα έως τώρα δεδομένα και με τον τουρισμό στα ύψη για μία ακόμη χρονιά, συν το συμμάζεμα της οικονομίας, θα κινηθούμε πολύ καλά και ίσως την άνοιξη του 2026 να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Ποια είναι όμως τα θεμέλια του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου;
– Πλεόνασμα μέσω της σημαντικής και διαρκούς μείωσης της φοροδιαφυγής.
– Πρόωρη εξόφληση του δημόσιου χρέους.
– Αναβάθμιση της οικονομίας.
– Ρήτρα διαφυγής σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες.
Ας δούμε αναλυτικά το όφελος που αποφέρει καθένα από αυτά:
1. Πλεόνασμα – φοροδιαφυγή. Έχει αποδειχθεί καταλυτική η σχέση μείωσης της φοροδιαφυγής με τις παροχές, καθώς το επιπλέον χρήμα που δηλώνεται βοηθά τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή, αφού οι στόχοι ξεπερνιούνται και περισσότερο χρήμα μπαίνει στα ταμεία, χωρίς μάλιστα να αυξάνονται οι φόροι αλλά αντιθέτως να μειώνονται. Το πλεόνασμα αποτελεί τον βραχίονα της οικονομικής κοινωνικής πολιτικής.
2. Πρόωρη αποπληρωμή – μείωση του χρέους. Η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα το πρώτο μνημόνιο, μειώνοντας κατά 300-350 εκατ. ευρώ τον χρόνο την επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για τόκους. Από το 2018 οι δανειστές απαγόρευαν την πρόωρη αποπληρωμή. Αυτό όμως που «έσπασε» είναι η εμμονή των δανειστών, εξέλιξη που αποτυπώνει την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αποπληρώνουμε πρόωρα 8 δισ. ευρώ για τις δόσεις της τριετίας 2026-2028 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου (ύψους 2,64 δισ. ευρώ τον χρόνο). Δηλαδή όσο περισσότερο αποπληρώνουμε το χρέος τόσο περισσότερο όφελος έχουμε από τόκους που δεν φορτώνονται στις επόμενες γενιές. Αυτό επιστρέφει πλέον ως μέρισμα στην κοινωνία. Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την Ευρωζώνη είναι 52,9 δισ. ευρώ και έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως το 2040 με επιτόκιο Euribor τριών μηνών +0,5%, το οποίο σήμερα είναι 3,94%. Έχουμε λοιπόν ελάφρυνση από χρέη με επιτόκια 4,5%, που μεταφράζεται σε όφελος περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
3. Πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί τον τρίτο μεγάλο πυλώνα. Κάθε νέο σκαλοπάτι που ανεβαίνει η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα οδηγεί σε όφελος για την οικονομία 150 έως 300 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το όφελος έως το 2031 θα ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ.
4. Ρήτρα διαφυγής σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Είναι ένα ακόμη ισχυρό «όπλο» που δίνει «αέρα» 500-600 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζει ότι η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς θα εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις ή μέτρα στήριξης.
Εφημερίδα Απογευματινή