Πόσο «πληγώνεται» η Ελλάδα από την αναταραχή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Οι επιθέσεις στο Κασμίρ έρχονται σε μια περίοδο άνθησης σχέσεων της Αθήνας με το Νέο Δελχί. Ο θαλάσσιος εμπορικός διάδρομος και οι επενδύσεις
09:01 - 8 Μαΐου 2025
ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Τον Αύγουστο του 2023, όταν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος και από συμπατριώτες του επιχειρηματίες, τέθηκε ο στόχος για διπλασιασμό των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με ορίζοντα το 2030. Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ινδίας το 2022-2023 ανήλθε στα 1,94 δισ. δολάρια, οι εισαγωγές από Ινδία ανήλθαν στα 785 εκατ. δολάρια και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε 1,15 δισ. δολάρια.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο υπερκαλύφθηκε ο στόχος πολύ νωρίτερα, αλλά το διμερές εμπόριο έχει τετραπλασιαστεί από το 2016, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς τον ασιατικό γίγαντα έχουν δεκαπλασιαστεί το ίδιο διάστημα! Το ζήτημα πλέον είναι κατά πόσον αυτές οι οικονομικές-εμπορικές δραστηριότητες θα διαταραχθούν από την πολεμική σύρραξη Ινδίας – Πακιστάν που ξέσπασε με αφορμή το Κασμίρ και η οποία απειλεί να αποκτήσει διαστάσεις ευρύτερης διένεξης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως -σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»- παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξος. Η άποψη ότι πολύ γρήγορα θα «καταλαγιάσει» η ένταση έχει επικρατήσει και από την ελληνική πλευρά τηρείται στάση αναμονής.

ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
epa

Προϊόντα

Τα κύρια είδη εισαγωγής από την Ινδία στην Ελλάδα είναι το αλουμίνιο, τα οργανικά χημικά, ψάρια, σίδερο και ατσάλι, πλαστική ύλη, κλωστοϋφαντουργικά είδη, βρώσιμα φρούτα και ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, σουσάμι, μπαχαρικά, καφές, τσάι, καρύδια, κάσιους, ηλεκτρικά μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά, λέβητες, μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, ένδυση και αξεσουάρ ένδυσης, οπτικά, ιατρικά και χειρουργικά όργανα, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, χαλιά και άλλες επενδύσεις δαπέδου, χαρτί και χαρτόνι, δερμάτινα είδη και τσάντες.

Τα κύρια είδη εξαγωγής από την Ελλάδα είναι το φύλλο αλουμινίου, ορυκτά καύσιμα, ορυκτέλαια και προϊόντα απόσταξης, θείο, ασβέστης και τσιμέντο, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, βαμβάκι, χημικά προϊόντα, βρώσιμα φρούτα και ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, πεπόνια, ακτινίδια, θραύσματα χαλκού, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, οικοδομικές πέτρες, μάρμαρο, πλοία, βάρκες και πλωτές κατασκευές.

ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
epa

Εταίρος

Τον Φεβρουάριο του 2024 ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Ινδία. Η ανατροπή αυτού του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας μας ήταν ένας από τους στόχους των επαφών. Ο θαλάσσιος εμπορικός διάδρομος παραμένει, όμως, η βασική προτεραιότητα: Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας αντιστοιχώντας σε περισσότερο από το 10,8% του συνολικού εμπορίου της, ενώ η Ινδία βρίσκεται στη δέκατη θέση της ευρωπαϊκής λίστας με μόλις το 2,1% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ. Η Ελλάδα με τον ισχυρό εμπορικό στόλο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως η κύρια πύλη εισόδου ινδικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ και η «ανταλλαγή» επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας.

Η μεγάλη ελληνική επένδυση στην Ινδία είναι η μονάδα παραγωγής κρουασάν της Chipita. Στο εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν το 40% κατέχει η ελληνική Bespoke (Σπύρος Θεοδωρόπουλος) και το 60% η τοπική εταιρεία τροφίμων Britannia. Μάλιστα, η επένδυση θεωρείται επιτυχής, αφού ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της, με την εισαγωγή και δεύτερης γραμμής παραγωγής.

Η τελευταία μεγάλη επένδυση ινδικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι το εργοστάσιο φαρμάκων στη Βοιωτία από την Intas Pharmaceuticals, ενώ έχουν προηγηθεί οι εξαγορές εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών (όπως Κρητών Άρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κ.ά.) από το ινδικών συμφερόντων Switzgroup, αλλά και η συμμετοχή της ινδικής GRM μαζί με την ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι.

ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
epa

Μνημόνιο συνεργασίας

Το Μάρτιο του 2025 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΒΕΑ και τη Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας (Confederation of Indian Industry-CII). Ένα μνημόνιο που προβλέπει την από κοινού ανάληψη δράσεων για την προώθηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων στον διάδρομο Ινδίας – Ελλάδας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για οικονομικά και εμπορικά θέματα -συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βιομηχανικών τομέων- και τη διάδοσή τους στις επιχειρήσεις-μέλη των δύο οργανισμών.

Εφημερίδα Απογευματινή