Αυξήσεις μισθών σχεδιάζουν οι 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με έρευνα της Randstad, η οποία διαπιστώνει ότι η αγορά εργασίας στη χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο έντονων μετασχηματισμών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 65% των εργοδοτών δηλώνει ότι οι «μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων» συνιστούν βασικό εμπόδιο στην κάλυψη θέσεων, ενώ η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων (43%) καθώς και η απουσία σχετικής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (40%) επιβαρύνουν επιπλέον τη διαδικασία. Μάλιστα, το 29% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει υποψήφιους με τα απαραίτητα έτη εμπειρίας. Για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (55%), την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (50%) και τη δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης (38%).
Για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, τα ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών παραμένουν το ισχυρότερο κριτήριο επιλογής εργοδότη, καθώς το 73% τα κατατάσσει ως κορυφαία προτεραιότητα. Ακολουθούν, με σειρά επιλογής, οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και η ύπαρξη ενός ευχάριστου και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος (56%), ενώ η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο για το 43% των εργαζομένων. Στο επίπεδο παροχών οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα, όπως ατομικό μπόνους απόδοσης (77%), αλλά και μη μισθολογικά, όπως κινητό τηλέφωνο (75%), ιδιωτική ασφάλιση (67%) και εταιρικό αυτοκίνητο (60%).
Η αυξανόμενη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών δημιουργούν μια νέα δυναμική στην αγορά εργασίας, με άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις αναζητούν πλέον ταλέντα που συνδυάζουν τεχνολογική κατάρτιση, αναλυτική σκέψη και επαγγελματική ευελιξία.
Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2025 περιλαμβάνουν πωλητές (34%), software developers / engineers (31%), data analysts / data engineers / data scientists (26%), διοικητικά στελέχη (26%) και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων (20%). Ρόλοι που αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εταιρειών, καθώς η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.
Εφημερίδα Απογευματινή