«Σήμα» ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει fast track διαδικασίες, προκειμένου να διευκολύνει και να επιταχύνει τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, έστειλε προς Chevron και ExxonMobil ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, από το Χιούστον του Τέξας, όπου βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των δύο αμερικανικών κολοσσών.
Και LNG
Η επίσκεψη Παπασταύρου στην πετρελαϊκή «Μέκκα» των ΗΠΑ, με τη συνοδεία του υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, και του επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνη Στεφάτου, είχε και έντονο άρωμα διαπραγματεύσεων για την προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου και διακίνησής τους μέσω του ελληνικού στόλου πλοίων LNG. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριελήφθη στο πρόγραμμά του η συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Cheniere Energy, της μεγαλύτερης στις ΗΠΑ και 2ης στον κόσμο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Στ. Παπασταύρου με τον πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, Κλέι Νεφ, και την αντιπρόεδρο, Λιζ Σβαρτζ, ανέφερε ότι η επίσκεψή του καταδεικνύει «την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού όσο ταχύτερα γίνεται». Η ελληνική αποστολή, στόχος της οποίας ήταν να μεταφέρει το μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι φιλοδοξεί να οικοδομήσει συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα στις έρευνες με τις αμερικανικές πετρελαϊκές βιομηχανίες που έχουν εκδηλώσει ή έχουν σε εξέλιξη έρευνες στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης, εισέπραξε αντίστοιχο μήνυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Chevron που διεκδικεί τα προς παραχώρηση οικόπεδα σε Κρήτη και Ν. Πελοπόννησο, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί «κομμάτι του παζλ» της ευρύτερης παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο (δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, ως η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, αλλά και σε Αίγυπτο και Κύπρο) και ότι επιδιώκει να χτίζει μακροχρόνιες σχέσεις στις χώρες, όπου αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και εξορύξεις. Το μήνυμα αυτό έχει την ερμηνεία ότι, από τη στιγμή που εισέλθει ως παραχωρησιούχος στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας, για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον, θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς και ότι δεν αντιμετωπίζει ευκαιριακά την Ελλάδα.
Οδικός χάρτης
Αντίστοιχο μήνυμα φέρεται να μετέφερε χθες, Παρασκευή, στην ελληνική αποστολή και ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil, Τζον Αντρίλ, με επίκεντρο των συζητήσεων τις προοπτικές και τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση της Exxon, η οποία μπήκε πρώτη στις ελληνικές παραχωρήσεις, αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματά της στις δύο περιοχές της Κρήτης (δυτικά και νοτιοδυτικά), που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της με τη Helleniq Energy. Στην περίπτωση του μπλοκ Νοτιοδυτικά της Κρήτης, το γεγονός ότι πρόκειται για πιο ώριμη παραχώρηση, σημαίνει ότι η λήψη της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση αναμένεται πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους.
Εφημερίδα Απογευματινή