Ηχηρό μήνυμα ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ, υπό την ηγεσία του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», εξέπεμψαν στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σχολίαζαν ότι ο κύκλος επαφών του Στ. Παπασταύρου με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ, πανίσχυρους γερουσιαστές και στελέχη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων Chevron και ExxonMobil που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων στην Ελλάδα αλλά και τη Cheniere Energy (LNG), επιβεβαίωσε τους ισχυρούς γεωπολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών, με άξονες την εθνική ασφάλεια, την άμυνα και την ενέργεια.
«Με τον υπουργό Νταγκ Μπέργκαμ συμφωνούμε ότι η ενεργειακή συνεργασία μας είναι κομβική για την εθνική ασφάλεια των χωρών μας, καθώς και θεμέλιος λίθος για τη σταθερότητα και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος συναντήθηκε για πάνω από μία ώρα με τον υπ’ αριθμόν 3 ισχυρότερο πολιτικό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός χαιρέτισε, επίσης, την πρόταση του κ. Παπασταύρου για διεξαγωγή της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TECC) τον Νοέμβριο στην Αθήνα. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή και από τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Παπασταύρου την περασμένη Παρασκευή, με τον Αμερικανό υπουργό να συμφωνεί να δώσει το «παρών» στην Αθήνα το φθινόπωρο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- την εκτίμησή του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την κρίσιμη ελληνική ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων. Στον τομέα της ενέργειας και αφού ο Έλληνας υπουργός επέδωσε στον κ. Μπέργκαμ αναλυτικό χάρτη με τα θαλάσσια οικόπεδα που έχει προκηρύξει η Ελλάδα για έρευνες υδρογονανθράκων, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων η πορεία και οι προοπτικές της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στη διασύνδεση ενεργειακών δικτύων ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής σταθερότητας. Συζητήθηκε, επίσης, ο κάθετος ενεργειακός διάδρομος που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το Γουαϊόμινγκ, Τζον Μπαράσο (αποτελεί έναν εκ των γερουσιαστών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ) και τον γερουσιαστή Τζέρι Μοράν από το Κάνσας, καθώς και με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή του Κογκρέσου από τη Φλόριδα, Μάικ Χαριδόπουλο.
Εφημερίδα Απογευματινή