Με σημαντικές εντάξεις κρίσιμων έργων και απεντάξεις άλλων που δεν «περπατούσαν», υπεβλήθη προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προστίθενται έργα που αφορούν την ασφάλεια και την αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών, όπως η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών της χώρας, καθώς και η προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με στόχο τη διεύρυνση της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης προστίθενται επιπλέον διαδραστικά συστήματα μάθησης για τα σχολεία της χώρας και επεκτείνεται το ψηφιακό σχολείο. Οι ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύονται και στον τομέα της δημόσιας υγείας, με την πρόταση έργου επέκτασης της ψηφιακής υποδομής του συστήματος υγείας, για τη διευκόλυνση και την απλοποίηση των καθημερινών διαδικασιών. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με την προσθήκη του συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης μέσω δορυφόρων και drones.
Απεντάξεις
Για αντικειμενικούς λόγους και με βάση την πορεία υλοποίησης μεταφέρονται σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία έργα, όπως η κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου, για το οποίο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Το έργο μεταφέρεται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πόρους του οποίου θα υλοποιηθούν και τα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Η αναβάθμιση των 7 Canadair μεταφέρεται επίσης στο ΕΣΠΑ, ενώ αντικαθίστανται με τα ηλεκτρικά λεωφορεία δράσεις, όπως τα Πράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού.
«Δεν υπάρχει καμία χρηματοδοτική μείωση του ελληνικού σχεδίου. Ενισχύονται οι προϋπολογισμοί δράσεων, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Περιλαμβάνεται αναπροσαρμογή προϋπολογισμών δράσεων ή μεταφορά δράσεων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για αντικειμενικούς τεχνικούς/διαχειριστικούς λόγους», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
Με την πρόταση αναθεώρησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κλείνει ένα από τα μέτωπα που μένουν ανοιχτά για την απορρόφηση των 14,6 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που απομένουν για τη χώρα μας έως το καλοκαίρι του 2026, και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή εντός του Ιουνίου του αιτήματος της έκτης δόσης των επιδοτήσεων και των δανείων, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.
Απορρόφηση
Από την αρχή του προγράμματος έως και σήμερα, οι εκταμιεύσεις φτάνουν τα 21,3 δισ. ευρώ και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 59% του συνολικού πακέτου. Η Ελλάδα είναι η χώρα που πήρε το μεγαλύτερο ποσό, βάσει ΑΕΠ, και από πλευράς απορρόφησης βρίσκεται στην 6η θέση. Έχουν επιτευχθεί 139 ορόσημα και στόχοι, πάνω από 800 έργα έχουν εγκριθεί με συνολική αξία 24,9 δισ. ευρώ και οι πληρωμές από το σκέλος επιχορηγήσεων έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ.
Για το 2025 στόχος είναι οι πληρωμές επιχορηγήσεων να φθάσουν τα 4,9 δισ. ευρώ, στόχος φιλόδοξος μεν που μπορεί όμως να επιτευχθεί. Στο δανειακό σκέλος έχουν υπογραφεί 435 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 16,15 δισ. ευρώ. Συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη 16,4 δισ. ευρώ βρίσκουν τη θέση τους στην πραγματική οικονομία. Ως προς τη συνολική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Επιτροπής αναφέρουν ότι θα οδηγήσει σε 4,5% αύξηση του ΑΕΠ.