Ακόμη μία διετία ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμούς διπλάσιους της υπόλοιπης Ευρωζώνης, νέες δουλειές που θα ρίξουν ακόμη χαμηλότερα την ανεργία, σταθερές αυξήσεις μισθών, υψηλά πλεονάσματα αλλά και μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.
Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν χθες για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης την περίοδο 2025-2026, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τις καλύτερες προσδοκώμενες επιδόσεις στην οικονομία και τις θετικότερες προοπτικές περαιτέρω προόδου όχι μόνο των δημοσιονομικών της μεγεθών αλλά και σε όρους βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών – το οποίο παρά την ανάπτυξη των τελευταίων ετών βρίσκεται ακόμη αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ατμομηχανές για να καλύψει ακόμη περισσότερο το κενό με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ μέσω των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης θα είναι αφενός οι μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται στην πραγματική οικονομία (+7,8% φέτος και +7,3% το 2026), αφετέρου η υψηλή δημόσια και ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη (+1,7%) που εξακολουθεί να εισφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ.
Ισχυρή δυναμική
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν:
Παρά τις διεθνείς αναταράξεις η ελληνική οικονομία πρόκειται να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική της και να αναπτυχθεί κατά 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026. Συγκριτικά, οι προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% φέτος και 1,5% για το 2026, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης το ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 0,9% φέτος και 1,4% για το 2026.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα καταγράφει την 9η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 7η στην Ευρωζώνη. Φέτος, τα σκήπτρα των ρυθμών ανάπτυξης αναμένεται να έχουν Μάλτα (+4,1%), Δανία (+3,6%), Ιρλανδία (+3,4%), Πολωνία (+3,3%), Κροατία (+3,2%), Κύπρος (+3%), Λιθουανία (+2,8%), Ισπανία (+2,6), Ελλάδα (+2,3%) και τη δεκάδα να κλείνει η Βουλγαρία (+2%).
Στον αντίποδα, τις πιο πενιχρές επιδόσεις αναμένεται να καταγράψουν χώρες-ατμομηχανές όπως η Γερμανία με μηδενική μεταβολή ΑΕΠ, η Γαλλία με μόλις 0,6% και η Ιταλία με 0,7%.
Ελλείψεις
Αναφορικά με την αγορά εργασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ελλείψεις, ειδικά σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός και σε κλάδους υψηλών δεξιοτήτων. Εκτιμά πως η απασχόληση θα συνεχίσει να ενισχύεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ η ανεργία αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 9,3% φέτος από 10,1% το 2024 και στη συνέχεια στο 8,7% το 2026.
Στο μέτωπο των πραγματικών μισθών η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξάνονται κατά μέσο όρο με ρυθμό 1,3% ετησίως μέσω της ανόδου του κατώτατου και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
«Αγκάθι» αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός, που θα παραμείνει υψηλότερος από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026, έναντι 2,1% το 2025 και 1,7% το 2026 σε επίπεδο ΕΕ.
Θετικό
Η Επιτροπή προβλέπει την υποχώρηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 1,3% του ΑΕΠ το 2024 στο 0,7% λόγω των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,1 δισ. που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (επιστροφή ενός ενοικίου, επίδομα 150 ευρώ σε συνταξιούχους), αλλά να παραμένει θετικό και φέτος με τη βοήθεια των φόρων στις διανυκτερεύσεις και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για το 2026, η Επιτροπή αναμένει το δημοσιονομικό πλεόνασμα να αυξηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ.
Η χώρα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,8% και το 2026 στο 4% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το χρέος αναμένει να υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 146,6% κι έπειτα στο 140,6% το 2026. Η σημαντική αυτή μείωση έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια όσο και των πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.
Εφημερίδα Απογευματινή