Η σύσταση του κρατικού επενδυτικού ταμείου Growthfund, η ενίσχυση του PPF και η αξιοποίηση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σχέση με το Υπερταμείο. Αν στα παραπάνω προστεθούν ο μετασχηματισμός και η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών εταιρειών του, κλείνει ο κύκλος των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αναφορικά με το Υπερταμείο. Αναλυτικά:
– Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας του Growthfund, που θα αποτελέσει το πρώτο sovereign fund και στόχο θα έχει αφενός μεν την αύξηση των υπεραξιών του Υπερταμείου, αφετέρου δε την προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα το Growthfund, πέρα από ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που θα μεγιστοποιεί την αξία των κεφαλαίων του Υπερταμείου, θα αποτελέσει και «κράχτη» νέων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στόχος, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι η μειοψηφική συμμετοχή σε ξένες επενδύσεις έτσι ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στον ξένο επενδυτή, αλλά και για να του παρέχει την εμπειρία του για την ελληνική πραγματικότητα.
Ο ρόλος αυτός του Growthfund θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα πρόβλημα είναι η απουσία χρηματοδότησης, αφού έχει κεφάλαια μόνον 300 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν από την πώληση των συμμετοχών του 50% (συν μία μετοχή) των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο, αναφέρεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν καθώς περνά ο καιρός. Μάλιστα, το Υπερταμείο θα ενισχυθεί σύντομα και από το ποσό της πώλησης του 5% της ΕΥΑΘ προκειμένου η τελευταία να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία για τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στη ρυθμιζόμενη του ΧΑ. Σήμερα η διασπορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ είναι στο 21% και στόχος είναι να αυξηθεί στο 26%.
Επίσης, κάθε χρόνο το Υπερταμείο θα έχει έσοδα της τάξης των 100 έως 200 εκατ. ευρώ από τις θυγατρικές του και τις χρηματικές διανομές τους. Το 50% των κεφαλαίων μπορεί να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επίσης και το 50% των εσόδων που θα υπάρξουν από αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια κ.λπ.).
– Δεύτερη προτεραιότητα: To PPF (Project Preparation Facility) ενισχύεται περαιτέρω και καθίσταται ο βασικός μηχανισμός προκήρυξης έργων και προμηθειών του δημόσιου τομέα. Ο συνολικός όγκος προμηθειών και έργων που έχει επιφορτιστεί να υλοποιήσει αυξάνεται κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ, από 8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του PPF, Πάνος Σταμπουλίδης, οι νέες αναθέσεις έργων και προμηθειών αφορούν μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολικών μονάδων του υπουργείου Παιδείας. Μέχρι σήμερα το PPF έχει συμβάλει στον εκσυγχρονισμό μονάδων Υγείας, στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος (δάση κ.ά.), στον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας και αλλού.
– Τρίτη προτεραιότητα: H αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί τον επόμενο πυλώνα του Υπερταμείου, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις καλές επιδόσεις που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ. Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι τόσο μεγάλα όσο αυτά που αξιοποιήθηκαν μέχρι τώρα (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), αλλά οπωσδήποτε υπάρχει ένας μεγάλος όγκος που αναμένει αξιοποίηση.
Μεταξύ αυτών, τα μικρότερα λιμάνια (Πάτρα, Λαύριο, Βόλος κ.λπ.), τα μικρότερα αεροδρόμια (Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια κ.ά.), τα Κρατικά Λαχεία, οι μαρίνες, οι ιαματικές πηγές και άλλα. Επίσης, την αξιοποίησή τους αναμένουν και αρκετές χιλιάδες ακινήτων του Υπερταμείου (κληρονομιά του ΤΑΙΠΕΔ) και κυρίως της ΕΤΑΔ, στην οποία στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί τα περισσότερα προβλήματα.
– Τέταρτη προτεραιότητα: Ο μετασχηματισμός των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου είναι ο τελευταίος άξονας δράσεων. Έμφαση εδώ δίνεται στις προβληματικές ΔΕΚΟ και κυρίως στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα (ΟΑΣΑ) αλλά και στα ΕΛΤΑ. Στις υπόλοιπες εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΑΑ, Helleniq Energy κ.λπ.) η επιρροή του Υπερταμείου στη λήψη αποφάσεων είναι μικρή, ενώ στις άλλες μικρότερες επιχειρήσεις (ΟΚΑΑ, ΑΕΔΙΚ, ΔΕΘ κ.λπ.) η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και είναι κερδοφόρες. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν χρήζουν παρεμβάσεων ώστε να καταστούν ακόμη πιο κερδοφόρες.
Εφημερίδα Απογευματινή / Βαγγέλης Μανδραβέλης
Ταυτόχρονη δημοσίευση με το powergame.gr