Με τις βαλίτσες του γεμάτες… δεσμεύσεις, που απέσπασε στο πλαίσιο των επαφών του στις ΗΠΑ με τους εκπροσώπους των ενεργειακών κολοσσών Chevron και ExxonMobil, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, διαβεβαίωσε με συνέντευξή του ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τις σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης θα τηρηθεί κανονικά.
Όπως δήλωσε στον Alpha ο κ. Παπασταύρου, ο διεθνής διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς ώστε στις αρχές του 2026 να ξεκινήσουν από τη Chevron οι σεισμικές έρευνες, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα. «Το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί Chevron και ExxonMobil για τον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο συνιστά σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο στις ελληνικές θάλασσες, προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων που θα απολαύσουν το συγκεκριμένο μέρισμα», τόνισε. Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εθνικές θέσεις, πόσω μάλλον καθώς διαπιστώνεται μεταστροφή και της ίδιας της Λιβύης έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, προκαλεί και πάλι με τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, καθώς έκανε λόγο για… τουρκικές γεωτρήσεις στη Θράκη και τη Μεσόγειο. «Αν υπάρχει κάτι, εμείς λέμε ότι θα το βρούμε. Μπορεί να είναι στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας, μπορεί να είναι στα βάθη της Μεσογείου, μπορεί να είναι κάτω από το βουνό Γκαμπάρ, μπορεί να είναι στο Ντιγιαρμπακίρ, μπορεί να είναι στη Θράκη. Εμείς αυτά θα τα ψάξουμε και θα τα βρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαϊρακτάρ συνέδεσε τις παραπάνω δηλώσεις του με το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας του: «Ως Τουρκία τώρα διεξάγουμε μια πολύ σημαντική ενεργειακή διπλωματία και βάζουμε υπογραφές σε πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα. Από το Πακιστάν στη Σομαλία, από τη Σομαλία στη Λιβύη, από τη Λιβύη στο Ιράκ, από το Ιράκ στο Αζερμπαϊτζάν», επισήμανε, καταλήγοντας ότι η Τουρκία παράγει στο εξωτερικό το 50% της απαιτούμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της.
Εφημερίδα Απογευματινή