Προσχέδιο πρότασης για την επιβολή τέλους διαχείρισης σε δισεκατομμύρια μικρoδέματα, που εισέρχονται στην ΕΕ, κυρίως από την Κίνα, ετοιμάζει η Κομισιόν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα θα ανέρχεται σε περίπου 2 ευρώ ανά τεμάχιο. Μέρος των χρημάτων θα καλύπτει τα τελωνειακά έξοδα, ενώ ένα άλλο μέρος θα κατευθύνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προσθέτοντας δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Έρευνες
Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει έρευνες µε το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC), στο οποίο συµµετέχουν οι αρµόδιες για την προστασία των καταναλωτών υπηρεσίες των χωρών-µελών, ενώ είχε πραγματοποιήσει και στοχευμένη έρευνα κατά της πλατφόρµας online πώλησης ρούχων Shein, αλλά και στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εµπορίου Temu, λόγω των υποψιών για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία των καταναλωτών.
Μέχρι σήμερα, οι κινεζικές ηλεκτρονικές πλατφόρµες λειτουργούν ως εξής:
– Παράγουν το προϊόν στη χώρα τους µε λιγοστά λειτουργικά έξοδα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί (αµφιβόλου ποιότητας πρώτες ύλες, χαµηλές αµοιβές εργαζοµένων κ.λπ.).
– Απευθύνονται στους εκτός συνόρων καταναλωτές, κυρίως σε δυτικές χώρες, µε διαφηµήσεις στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– ∆ιατηρούν ένα και µόνο «κατάστηµα» ανά τον κόσµο: την ιστοσελίδα, από την οποία µπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει τα προϊόντα της επιλογής του.
– Η αποστολή των προϊόντων γίνεται µε ταχυδροµικούς όρους, άρα με σχεδόν μηδενικά τέλη (µέσω courier). Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα ταχυδροµικά αντικείµενα, τα αξίας έως 150€ -σε περίπτωση που είναι εµπορικού χαρακτήρα- υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά όχι και σε δασµούς.
Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, ξεκαθαρίζει πως το θέμα των κινεζικών εταιρειών διαδικτυακής πώλησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Συνομοσπονδία. «Ετοιμάζουμε δυναμικές παρεμβάσεις και στην Ευρώπη, στην οποία το 2024 εισήλθαν 4,5 δισεκατομμύρια δέματα», προανήγγειλε, ενώ διευκρίνισε πως «για το πόσα δέματα ήρθαν στην Ελλάδα και το πλήγμα στο εγχώριο εμπόριο ολοκληρώνουμε μελέτη, την οποία πρώτα θα παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουμε επίσης πρωτοβουλίες» και κατέληξε ότι «στο άμεσο μέλλον θα ακούσετε πολλά γι’ αυτό το θέμα από εμάς».
Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι αρκετά μέτρα απαιτούν ευρύτερη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εκκίνηση αυτής της προσπάθειας. Ένα τέτοιο θέμα είναι η αντιμετώπιση των Εδαφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC), η υιοθέτηση εθνικού τέλους διαχείρισης για μικροδέματα (κάτω των 150 ευρώ), ως προσωρινό μέτρο, από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτεί το κόστος της διενέργειας αυστηρότερων ελέγχων στα τελωνεία, η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου εγγεγραμμένων στην Ελλάδα με πιστοποίηση «Made/Traded in Greece», η επιδότηση e-shops, logistics και marketing, ώστε οι ελληνικές ΜμΕ να μπορούν να ανταγωνιστούν και σε διεθνές επίπεδο, η ενίσχυση ελληνικών εμπορικών marketplaces (π.χ. ψηφιακές πλατφόρμες εμπορικών συλλόγων) κ.λπ.
Επιβολή προστίμων
Επίσης, προτείνονται η επιβολή των προστίμων που προβλέπονται, έως και 6% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών κάθε πλατφόρμας, σε περιπτώσεις παραβάσεων και μη συμμόρφωσης, αλλά και μια ευρεία διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας για την αξία του τοπικού εμπορίου επικεντρωμένη στην ποιότητα, την υπευθυνότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο, ειδική σήμανση στις πλατφόρμες που πληρούν πρότυπα ESG, ώστε να ενεργοποιηθεί η φιλο-περιβαλλοντική καταναλωτική συνείδηση κ.λπ.
Εφημερίδα Απογευματινή