Σε έναν κόσµο όπου η δουλειά τρέχει πιο γρήγορα από εµάς, η τεχνολογία δεν κάνει διάλειµµα και η πίεση της αλλαγής µοιάζει να είναι καθηµερινότητα, η ανάγκη για ένα υγιές και ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση. Η ψυχική ανθεκτικότητα και το γενικότερο well-being των εργαζοµένων έχουν γίνει το απόλυτο game changer στον εταιρικό χάρτη. Ξεχνάµε πλέον την εποχή που η ευηµερία των εργαζοµένων ήταν extra µπόνους. Σήµερα, είναι στρατηγικό πλεονέκτηµα.
Οι εταιρείες που το έχουν καταλάβει ήδη βλέπουν την απόδοση να απογειώνεται: πιο αφοσιωµένοι εργαζόµενοι, λιγότερες παραιτήσεις, καλύτερα αποτελέσµατα. Αν ένας άνθρωπος περνά το 1/3 της ζωής του στο γραφείο, τότε το γραφείο οφείλει να είναι κάτι παραπάνω από «δουλειά». Οφείλει να είναι εµπειρία. Και το well-being είναι η καρδιά αυτής της εµπειρίας. Το σύγχρονο εργασιακό µοντέλο φλερτάρει έντονα µε την ισορροπία: ευέλικτα ωράρια, hybrid ή remote εργασία, συνθήκες που σέβονται την προσωπική ζωή. Οχι από φιλανθρωπία, αλλά γιατί «αυτό δουλεύει». Γιατί όταν ο εργαζόµενος νιώθει ασφαλής, υποστηριγµένος και σε επαφή µε τον εαυτό του, η απόδοσή του εκτοξεύεται. Το άγχος και το burnout είναι πλέον αναγνωρισµένοι «εχθροί» της παραγωγικότητας.
Οι εταιρείες που τολµούν να το παραδεχθούν και να δράσουν κερδίζουν το πιο δυνατό τους όπλο: ανθρώπους που θέλουν να παραµείνουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η συναισθηµατική ασφάλεια, η αναγνώριση, οι ξεκάθαροι ρόλοι, η κουλτούρα συνεργασίας, όλα αυτά δεν είναι «nice to have». Είναι τα θεµέλια ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εµπνέει και δηµιουργεί. Και ναι, οι αριθµοί µιλούν: χαρούµενοι εργαζόµενοι είναι έως και 13% πιο παραγωγικοί. Οι νέες γενιές δεν ενδιαφέρονται µόνο για τον τίτλο και τον µισθό. Θέλουν ουσία, υποστήριξη και ψυχική ευηµερία. Ψάχνουν εταιρείες που φροντίζουν τους ανθρώπους τους. Και όταν τις βρουν, δεν τις αφήνουν εύκολα. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στο well-being µέσω life coaching, mindfulness sessions, αντιστρές πολιτικών και υγιούς ηγεσίας, χτίζουν κάτι παραπάνω από καλές οµάδες. Χτίζουν κουλτούρα. Ο αδιάφορος, πιεσµένος και ψυχικά κουρασµένος εργαζόµενος δεν είναι απλά «λιγότερο παραγωγικός».
Είναι ένα red flag που δείχνει ότι κάτι πάει λάθος. Και σήµερα, σε έναν κόσµο που αλλάζει µε ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν υπάρχει χώρος για επιχειρήσεις που µένουν πίσω.Το wellbeing δεν είναι µια τυχαία λέξη στα εταιρικά newsletters. Είναι το µυστικό για να δουλεύουµε καλύτερα, να ζούµε καλύτερα και -γιατί όχι- να «ερωτευτούµε» ξανά τη δουλειά µας.
Κυριακάτικη Απογευματινή / Ρεβέκκα Πιτσίκα