«Ολιστική» μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας της αγοράς, με το βλέμμα στην προστασία του καταναλωτή, σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσει το οπλοστάσιό της στη συνεχιζόμενη μάχη κατά της ακρίβειας, Κάτι που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και ενώ η ανησυχία της κοινωνίας για το συγκεκριμένο πεδίο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis το κόστος ζωής αξιολογείται από το 30% των πολιτών ως το σημαντικότερο ζήτημα, έναντι 27% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την καλύτερη λειτουργία της, με αιχμή του δόρατος την ίδρυση νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, στο πρότυπο της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στόχος είναι η νέα Αρχή να έχει πλήρεις ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες για την πραγματική και ολόπλευρη προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού και του καταναλωτικού κοινού, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κατάσταση των πολυδιασπασμένων μηχανισμών, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στη ΔΙΜΕΑ και τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που προκαλούν τον αποπροσανατολισμό του πολίτη και την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης. Η δημιουργία της νέας Αρχής θα γίνει στο πρότυπο καλών πρακτικών από το εξωτερικό (όπως της Σουηδίας και της Ιταλίας) αλλά και τη χώρα μας, αντιγράφοντας στην ουσία το μοντέλο της ΑΑΔΕ. Η νέα Αρχή θα αντικαταστήσει τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό και θα έχει νέες ψηφιακές δυνατότητες, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να κάνει τη δουλειά της με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την ολόπλευρη προστασία όλων των εμπλεκομένων στην αγορά και στις καταναλωτικές σχέσεις.
Η εν λόγω πρωτοβουλία σε συνδυασμό με την ίδρυση λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, για να μειωθεί η απόσταση από το χωράφι στο ράφι, με τη συνεργασία και την ευθύνη των δήμων, αλλά και την αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis και τη δημιουργία εφαρμογής που θα δίνει δυνατότητα στους πολίτες να προβούν σε καταγγελίες αποτελούν τα βήματα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, παρόλο που έχει υποχωρήσει. «Είναι μια μάχη που δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε, παρά τις αβεβαιότητες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και τις εσωτερικές παθογένειες, όπως η κοινωνικά άδικη φοροδιαφυγή», τόνισε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ανασκόπησή του, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφερόμενος στην αγορά τόνισε πως εφαρμόστηκε όλο αυτό το διάστημα μια σκληρή νομοθεσία, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα να έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη και αρνητικό πληθωρισμό στα βασικά είδη διαβίωσης και συντήρησης.
Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών εκτιμάται πως θα ενισχύσει τον στόχο να αποτυπωθούν η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας και η βελτίωση των δεικτών στην τσέπη του πολίτη, ενώ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για τη βελτίωση των όρων της καθημερινότητας για την ελληνική κοινωνία, με τη μείωση του κόστους ζωής να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.
Νέο ΕΣΥ
Στο ίδιο μήκος κύματος από τα Μέγαρα, όπου περιόδευσε το Σάββατο, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της λογικής που θα ακολουθήσει με ορίζοντα το 2027 – ανά τακτά διαστήματα θα βρίσκεται στην ελληνική περιφέρεια με στόχο να ενισχύσει την επαφή του με τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης κατά τις επισκέψεις του σε Αττική και περιφέρεια δεν θα μιλά αόριστα επικαλούμενος την καλή πορεία της οικονομίας, την ευημερία των αριθμών και την ανάπτυξη της χώρας, αντιθέτως, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πολίτης και γι’ αυτό ο ίδιος μιλάει, και θα μιλά, με απτά, συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εμπεδώσει ότι οι πολίτες δεν θέλουν να ακούν αόριστες υποσχέσεις, κενές περιεχομένου, αλλά θέλουν πλέον να βλέπουν έργα και πράξεις, και με αυτή τη διαπίστωση ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη θα επιδιώξουν στο εξής να προβάλλουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αφήσει ήδη το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία και στον κάθε πολίτη. Για παράδειγμα, από τα Μέγαρα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας, ένα από τα 160 που αναβαθμίζονται και ανακαινίζονται, στο σύστημα ιχνηλάτησης που ξεκίνησε από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και θα επεκταθεί σε όλα τα ΤΕΠ, στις προληπτικές εξετάσεις κ.ά., τονίζοντας δε στον κυριακάτικο απολογισμό του πως «μέχρι το 2027 θα έχουμε ένα νέο ΕΣΥ».
Εφημερίδα Απογευματινή