Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με θετική εισήγηση για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανοίγοντας το δρόμο για την τελική έγκριση της αναθεώρησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η βασική στόχευση της ελληνικής πρότασης αναθεώρησης, η οποία υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση παραμένει χρηματοδοτικά ουδέτερη, χωρίς καμία χρηματοδοτική μείωση του σχεδίου. Η αναθεώρηση επικεντρώνεται στην προσαρμογή δράσεων λόγω τεχνικών ή διαχειριστικών λόγων, με βάση την τρέχουσα πορεία υλοποίησης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται δράσεις με μεγάλη ζήτηση και προστίθενται νέα έργα.
Τα νέα έργα που περιλαμβάνονται στην αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» αφορούν: την αναβάθμιση της ασφάλειας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με έξυπνα συστήματα, τη δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολεία, την ανάπτυξη αυτόνομων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, την προμήθεια 175 επιπλέον ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης (2900 νέοι διαδραστικοί πίνακες σε δημόσια σχολεία), της Δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με σύστημα εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης, την προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση πολιτών από το δημόσιο τομέα.
Η χρηματοδότηση των νέων έργων προέρχεται από τους διαθέσιμους πόρους που προέκυψαν από τη μεταφορά άλλων έργων, όπως τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση των 7 Canadair σε χρηματοδοτικά εργαλεία μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτά τα έργα αντικατέστησαν δράσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων, η ψηφιοποίηση του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας και το φράγμα Αλμωπαίου. Στη δράση της Ηλεκτροκίνησης, η αποτυχία της αγοράς οδήγησε στην αντικατάσταση των προγραμμάτων «Πράσινα Ταξί» και «Φορτίζω παντού» με την προμήθεια πρόσθετων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» στις 14 Μαΐου 2025, ανταποκρινόμενη στην προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη για την αναθεώρηση των εθνικών τους σχεδίων και την έγκαιρη υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.
Το επόμενο βήμα μετά την θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η τελική έγκριση της πρότασης από το ECOFIN, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου.