Σε πλήρη εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάκτηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δόθηκαν παράνομα μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο οι πρώτες επιστροφές κονδυλίων να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το σχέδιο που προβλέπει εξαντλητικό έλεγχο και διασταυρώσεις χιλιάδων ΑΦΜ δικαιούχων ή «δήθεν» δικαιούχων, και κλείδωσε την Τετάρτη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την κατάρτιση του μοντέλου επιστροφή των συγκεκριμένων χρημάτων. Οι έλεγχοι και οι επιστροφές θα γίνουν με τους ΑΦΜ που πήραν τα περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια η έρευνα θα επεκταθεί προς τα κάτω, δηλαδή τους δικαιούχους που πήραν τις μικρότερες επιδοτήσεις, σε μια διαδικασία που όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «ξεκίνησε και θα τρέχει στο διηνεκές».
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί, άλλωστε, από την ειδική task force η οποία θα αποτελείται από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ελέγξουν τα ποσά που έχουν καταβληθεί ώστε να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από όσους τα έλαβαν παρανόμως, και ως προς το ποινικό μέρος να αναζητηθούν ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν.
Στο ίδιο πλαίσιο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συζητηθεί στη Βουλή η πρώτη διάταξη για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή αποκτά πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα στοιχεία του προς κατάργηση αμαρτωλού Οργανισμού θα διευκολύνει το συντονισμένο «σαφάρι» ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις – είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχουν όμως και περιορισμοί: η ΑΑΔΕ προς το παρόν δεν μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις που εντάσσονται στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες διασταυρώσεις θα είναι απαιτητικές. Τα δεδομένα του Ε9, τα μισθωτήρια για καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να «κουμπώσουν» με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιωτικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι η Οικονομική Αστυνομία θα πρέπει να αναζητήσει όλα τα στοιχεία από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι διασταυρώσεις. Πιο δύσκολες θα είναι οι διασταυρώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιπλέον από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και πριν αυτή να αρχίσει, είχε ήδη στείλει στη Δικαιοσύνη και τις Αρχές 5.200 ΑΦΜ. Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, υπάρχουν και νομικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται, με τους περισσότερους ελέγχους να αφορούν τις περιόδους 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 κ.ο.κ. Ειδικά για τον έλεγχο των ΑΦΜ του 2023, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως εστάλη στη Δικαιοσύνη το 2024, ενώ τα 730 ΑΦΜ από τα 9.500 μπλόκαρε ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκος με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου.
Από το Μαξίμου τονίζουν ότι ήταν ξεκάθαρη η γνώση όλων για τη διαχρονική παθογένεια στο σύστημα πληρωμών και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων, όμως αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη να σπάσει το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη για ένα ζήτημα που χρόνιζε και ένα «βρώμικο» τοπίο, 30 ετών.
Επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρακολουθεί μια διαδικασία αντιμετώπισης της διαχρονικής παθογένειας, που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες υποθέσεις -με πρωτοβουλίες διοικήσεων, με πρωτοβουλίες υπουργών- στη Δικαιοσύνη. Εξηγούν μάλιστα πως είναι προφανές ότι υπάρχει πρωθυπουργική εντολή κάθαρσης, όταν οι υπουργοί έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη κέντρα υποδοχής δηλώσεων, διοικήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και κυκλώματα επιδοτήσεων.
Ειδικά για το ζήτημα των παράνομων επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το Μαξίμου παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα πριν από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Συγκεκριμένα, πέραν από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, 5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ αυτών από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι 7 που καταδικάστηκαν προ ημερών από τη Δικαιοσύνη και αφορούν την περίοδο 2019 – 2020, οι 279 ομαδικές περιπτώσεις στην Κρήτη που αφορούν την περίοδο 2019 – 2021, τα 99 αγροτεμάχια στη Νάξο (άλλη ποινική υπόθεση μετά το 2019 και αυτή), καθώς και τα 2.365 άτομα που ελέγχονται μαζικά για παράνομες πληρωμές με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις. Το 2021 πριν από την Ευρωπαία εισαγγελέα, και ύστερα από ελέγχους, 3.500 ΑΦΜ με σοβαρές ενδείξεις, έμειναν εκτός και ελέγχονται κάποια εξ αυτών από τη Δικαιοσύνη.
Τέλος, τον Ιούνιο του 2022, 2.021 ΑΦΜ δήλωσαν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και δεσμεύτηκε η πληρωμή και προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, 2.654 ΑΦΜ έκαναν αιτήσεις και απορρίφθηκαν, διότι έλεγαν ότι είχαν ζωικό κεφάλαιο και δεν παρέδωσαν γάλα ή κρέας, ενώ παράλληλα απορρίφθηκαν ακόμα 10.000 αιτήσεις.
Εφημερίδα Απογευματινή