Σε δύο επίπεδα κινείται η διαγραφή χρεών που κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης στον ΕΦΚΑ, καθώς έχει εγκριθεί το 45% από τις 15.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ταυτόχρονα με τη διαγραφή «κρυφών» οφειλών που δεν εμφανίζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού έχουν βεβαιωθεί ποσά της τάξης των 12 δισ. ευρώ ως μη εισπράξιμα – τα οποία σταδιακά διαγράφονται αφού έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που επιτρέπει ο νόμος.
Επιφυλακτικοί
Το ποσοστό αποδοχής φτάνει το 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% αντιμετωπίζει εμπόδια, είτε λόγω της μη πληρότητας των αιτήσεων είτε λόγω της μη τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων παραγραφής. Ο μέσος όρος των εγκριθέντων χρεών από τις αιτήσεις παραγραφής που έχουν υποβληθεί κινείται πέριξ των 15.000 ευρώ, αν και οι οφειλέτες που ουσιαστικά ζητούν διαγραφή είναι επιφυλακτικοί ως προς την κατάθεση αίτησης, με πιο σημαντικό τον φόβο για τις συνέπειες αυτής που σχετίζεται με την απώλεια ασφαλιστικού χρόνου (μείωση του συνολικού χρόνου ασφάλισης), γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνταξιοδότησή τους, καθώς αυξάνονται αυτομάτως τα έτη που απαιτούνται προκειμένου να εξέλθουν από την εργασία.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, που είναι στην κορυφή της πυραμίδας των οφειλετών με χρέη 5.000-30.000 ευρώ, η διαδικασία φαίνεται να είναι πιο δύσκολη και λιγότερο ελκυστική. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των αιτήσεων προέρχεται από αυτή την κατηγορία και αφορά χρέη που προκύπτουν από το 2014 και παλαιότερα. Οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται για παραγραφή, καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε διακοπτικά γεγονότα, όπως ειδοποιητήρια ή εξώδικα από τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο οφειλέτης επιλέγει να μην κάνει χρήση του μέτρου της παραγραφής μετά τη 10ετία, κυρίως όταν πρόκειται για μικρά ποσά, καθώς μια πιθανή διαγραφή της οφειλής του μεταφράζεται σε ταυτόχρονη διαγραφή χρόνου ασφάλισης, που θα του είναι χρήσιμος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παραγραφή αφορά και αιτήσεις από επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της οικοδομής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου 350 αιτήσεις. Από αυτές, το 40% έχει απορριφθεί και το 24% βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ο πιθανός περιορισμός του ασφαλιστικού χρόνου για χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν προχωρούν στην υποβολή αιτήσεων, είτε από αδράνεια είτε από φόβο για τις επιπτώσεις στη μελλοντική συνταξιοδότησή τους. Παρά την πρωτοβουλία του ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση και στήριξη προς τους οφειλέτες, ώστε να υπάρξει πραγματική κινητικότητα στην επίλυση των εκκρεμοτήτων.
Διακοπές
Αυτό που παραμένει ασαφές είναι εάν η παραγραφή αυτή θα οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερη αποδοχή από τους ασφαλισμένους ή εάν οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ θα συνεχίσουν να δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους οφειλέτες. Αναλυτικά, τα γεγονότα εκείνα που χαρακτηρίζονται ως «διακοπτικά» κι έχουν ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το μέτρο της διαγραφής είναι -μεταξύ άλλων- τα εξής:
– Επίδοση αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον Πίνακα Διανομής της πτώχευσης.
– Επίδοση σε συμβολαιογράφο της αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον Πίνακα Κατάταξης Πλειστηριασμού.
– Επίδοση (μετά την 1/1/2015) από το ΚΕΑΟ στον οφειλέτη της προβλεπόμενης από τον ΚΕΔΕ ατομικής ειδοποίησης περί έναρξης της αναγκαστικής εις βάρος του εκτέλεσης.
– Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο υποθήκης επί ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για τη διασφάλιση της απαίτησης (οφειλής).
– Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο ειρηνοδικείο/υποθηκοφυλακείο-κτηματολόγιο κατάσχεσης κινητής/ακίνητης περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη ή με την επίδοση σε τρίτο ή σε πιστωτικό ίδρυμα κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας του.
– Καταβολή από πλευράς του οφειλέτη, είτε ποσών έναντι της εκτός ρύθμισης οφειλής του είτε δόσεων ρύθμισης έπειτα από αίτηση/απόφαση ρύθμισης.
Εφημερίδα Απογευματινή