Τα κεράσια ήταν ανέκαθεν το «κόσµηµα» του καλοκαιριού και, παρά τις υψηλές τιµές σε σχέση µε τα άλλα φρούτα της εποχής, µπαίνουν στα σπίτια χιλιάδων Ελλήνων κάθε χρόνο. Και µπορεί τα social media να έχουν κατακλυστεί το τελευταίο διάστηµα από αστεία του τύπου «∆εν θα πάω διακοπές, γιατί αγόρασα ένα κιλό κεράσια», ωστόσο η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µε την ελληνική παραγωγή και τις τιµές µόνο αστεία δεν είναι. Το 2025 αποδεικνύεται δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες κερασοπαραγωγούς, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που επηρέασαν τόσο τις αποδόσεις όσο και τις τιµές στην αγορά.
Η µειωµένη παραγωγή, επηρεασµένη σε µεγάλο βαθµό από τον καιρό, έχει οδηγήσει σε αύξηση τιµών σε µανάβικα, λαϊκές αγορές και σούπερ µάρκετ, µε τις αυξήσεις στις τιµές των κερασιών να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις ακόµα και το 400%. Παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση της συνολικής παραγωγής κατά 34% σε σχέση µε το 2024, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η φετινή χρονιά πιθανά θα καταλήξει µε απώλειες που ξεπερνούν το 70%. Πρόσθετα προβλήµατα, όπως το σκάσιµο των καρπών λόγω απότοµων καιρικών µεταβολών, έχουν επιτείνει τη… σπανιότητα των κε ρασιών στην ελληνική αγορά. Η προσφορά, λοιπόν, µπορεί να είναι µικρή, αλλά η ζήτηση παραµένει µεγάλη, µε αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να είναι διπλάσιες σε σχέση µε πέρυσι.
Ετσι, τα κεράσια από το χωράφι αγορά ζονται περίπου από 3,5 µε 4,5 ευρώ το ελάχιστο, ακόµα και 5-6 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποικιλία, το µέγεθος και την ποιότητα, όµως στη συνέχεια φτά νουν σε πάγκους και ράφια σε εξωφρενικές τιµές.
Και µπορεί το 2024 τα κεράσια να έφευγαν από το χωράφι σε τιµές που κυµαίνονταν από 1,60 έως 2,80 ευρώ, όµως, µε τις φετινές τιµές παραγωγού, όταν φτάσουν στα σηµεία πώλησης, θα τα βρούµε έως 8 ευρώ στους πάγκους των λαϊκών, έως και 10 ευρώ στα σούπερ µάρκετ και έως 14 ευρώ στα οπωροπωλεία. Από την πλευρά τους, οι κερασοπαραγωγοί αγωνιούν για την επιβίωσή τους, δεδοµένου ότι τα κεράσια δεν εντάχθη καν στο πρόσφατο Μέτρο 23, µε ενισχύσεις σε διάφορους αγροτικούς κλάδους, παρά το γεγονός ότι οι απώλειες στην παραγωγή προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το 70%. Ζηµιές ανά τον κόσµο
Η φετινή σεζόν κερασιών παγκοσµίως χαρακτηρίζεται από µεταβαλλόµενα επίπεδα παραγωγής. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση «Global Market Overview» το Freshplaza, οι τιµές στη γειτονική Ιταλία παραµένουν σταθερά υψηλές, καθώς η αγορά στερείται κερασιών από τη Νό τια Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Οι µέγιστες τιµές παραγωγού έφτασαν τα 8-9 ευρώ/κιλό, ενώ οι τρέχουσες τι µές κυµαίνονται γύρω στα 4-4,50 ευρώ/ κιλό. Σύµφωνα µε στοιχεία της YouGov, το 35% των ιταλικών νοικοκυριών αγο ράζει κεράσια, παρά τις υψηλές τιµές.
Στη Γαλλία, έπειτα από αρκετά πολύ δύσκολα έτη, η συγκοµιδή του 2025 εκτιµάται στο 80% του δυναµικού των οπωρώνων. Σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, η εθνική παραγωγή κερασιών για το 2025 αναµένεται να ξεπεράσει τους 33.000 τόνους, αύξηση 5% σε σύ γκριση µε το 2024 και 12% πάνω από τον µέσο όρο συγκοµιδών της περιόδου 2020-2024. Η φετινή κατάσταση στην Τουρκία εί ναι ξεκάθαρη: η παραγωγή κερασιών εί ναι ανεπαρκής.
Σύµφωνα µε τους συνολικούς όγκους παραγωγής, εκτιµάται ότι έχει υποστεί ζηµιές το 70% έως 80% της παραγωγής. Σύµφωνα µε πρόσφα τα στοιχεία που παρέθεσε η «Hürriyet Daily», η µείωση της απόδοσης είχε ως αποτέλεσµα ακόµα και κεράσια χαµηλό τερης ποιότητας να πωλούνται από 150 τουρκικές λίρες (3,26 ευρώ) έως 300 τουρκικές λίρες (6,52 ευρώ) ανά κιλό. Για ποικιλίες υψηλής ποιότητας, όπως οι Napolyon και Salihli, οι τιµές πώλησης -όταν υπάρχουν διαθέσιµες ποσότητες- φτάνουν από 600 τουρκικές λίρες (13,05 ευρώ) έως 700 τουρκικές λίρες (15,22 ευρώ) το κιλό.
Στο Ηνωµένο Βασίλειο, η συνολική πα ραγωγή εκτιµάται γύρω στους 7.850 τόνους, µε περίπου το 20% να πωλεί ται απευθείας σε πάγκους ή στις φάρµες. Περίπου το 10% εξάγεται ή πωλεί ται µέσω µη λιανικών διαύλων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατευθύνεται προς τα σούπερ µάρκετ. Oι λιανικές τιµές για τα κεράσια στο Ηνωµένο Βασίλειο πα ραµένουν παρόµοιες µε προηγούµενες χρονιές, λόγω των εδραιωµένων εµπορικών πρακτικών. Η φετινή σεζόν στην Ισπανία εξελίσσε ται µε υψηλότερες µέσες τιµές σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές, λόγω µειω µένης προσφοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και από άλλες µεσογειακές παρα γωγικές χώρες. Η συγκοµιδή στην Ισπανία ξεκίνησε αργότερα απ’ ό,τι πέρυσι, εξαιτίας ηπιότερου και υγρότερου και ρού στις βασικές περιοχές παραγωγής.
Ορισµένες περιοχές σχεδόν δεν κατάφεραν να διαθέσουν καθόλου καρπούς στην αγορά. Στην Αυστρία, οι εισαγωγές από Τουρκία, Ισπανία και Ιταλία κυριάρχησαν στην αγορά, µε τις χονδρικές τιµές να κυµαίνονται πρόσφατα µεταξύ 9 και 12 ευρώ ανά κιλό. Tέλος, η ζήτηση για κεράσια στην ολλανδική αγορά είναι ισχυρή, καθώς οι εισαγωγές είναι περιορισµένες, λόγω των ζηµιών από παγετό σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι τιµές παραµένουν υψηλές, φτάνοντας τα 6-7 ευρώ ανά κιλό για προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Γεωργία Σαμπαζιώτη / Κυριακάτικη Απογευματινή