Έρευνα της ΓΣΕΕ: «Διαρκώς αγχωμένο» το 87% των εργαζομένων

Έντονο στρες, σοβαρές ανισότητες και ανεπαρκής στήριξη για επαγγελματική ανάπτυξη, τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το εργασιακό περιβάλλον
09:23 - 8 Ιουλίου 2025

Ως ένα σκηνικό με έντονο στρες, σοβαρές ανισότητες και ανεπαρκή στήριξη για επαγγελματική ανάπτυξη καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα της εργασίας στη χώρα δοκιμάζεται σκληρά, την ώρα που η τεχνολογική πρόοδος και οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού απαιτούν αναβάθμιση δεξιοτήτων, ψυχολογική ενίσχυση και θεσμική θωράκιση.

Εντατικοποίηση εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου οκτώ στους δέκα εργαζόμενους βιώνουν υψηλή ψυχολογική πίεση στην εργασία τους, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης. Ταυτόχρονα, η σεξουαλική παρενόχληση και ο εργασιακός εκφοβισμός παραμένουν ζωντανές πραγματικότητες στους χώρους εργασίας.

– Εντατικοποίηση εργασίας και άγχος: Η καθημερινότητα των εργαζομένων. Το 73% των εργαζομένων δηλώνει ότι η εργασία του απαιτεί την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, με το 87% να αναφέρει ότι εργάζεται υπό συνθήκες άγχους είτε πάντα είτε συχνά. Το 51% αναγνωρίζει ότι η ψυχολογική πίεση από την εργασία επηρεάζει αρνητικά την προσωπική και κοινωνική ζωή του.

Αναλυτικά, το 47% των εργαζομένων ηλικίας 17-34 ετών βιώνει άγχος «πάντα» ή «τις περισσότερες φορές», ποσοστό που αυξάνεται στο 50% για την ηλικιακή ομάδα 35-54 και στο 53% για την ομάδα 55+. Ενδεικτικό είναι ότι το 57% των εργαζομένων 35-54 και το 52% των 55+ παραδέχονται ότι η πίεση στην εργασία επηρεάζει ουσιαστικά τη ζωή εκτός γραφείου.

– Κλάδοι υψηλής έντασης και μεγέθη επιχειρήσεων. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά εντατικοποίησης της εργασίας είναι η εκπαίδευση (79%), οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (77%), η μεταποίηση (76%), οι υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας (76%) και οι μεταφορές (72%). Σημαντική ένταση καταγράφεται και στην υγεία (71%), τις κατασκευές (70%) και το λιανεμπόριο (67%).

Η πίεση αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μέγεθος της επιχείρησης: από 65% στις μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα), σε 84% στις μεγαλύτερες (250+ άτομα). Αντίστοιχα, το 62% των εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνει ότι η εργασία επηρεάζει αρνητικά την προσωπική του ζωή, έναντι 41% στις μικρές επιχειρήσεις.

Υπανάπτυκτη η κατάρτιση – Στασιμότητα στη διά βίου μάθηση. Παρά την τεχνολογική εξέλιξη και την ανάγκη για αναβάθμιση δεξιοτήτων, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν επαρκώς στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν παρακολούθησε κανένα πρόγραμμα κατάρτισης που να χρηματοδοτήθηκε από τον εργοδότη τους. Μόνο το 15% έχει συμμετάσχει σε σχετικό πρόγραμμα τον τελευταίο χρόνο.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στην κατάρτιση εμφανίζονται σε κλάδους, όπως η εκπαίδευση (70% δήλωσαν «καμία συμμετοχή»), η ενημέρωση και επικοινωνία (69%), η υγεία (65%) και η μεταποίηση (58%). Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η συμμετοχή σε μικρές επιχειρήσεις, με το 79% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις 1-9 ατόμων να δηλώνει αποχή από κάθε είδους εκπαίδευση.

Σοβαρές επιπτώσεις

Η επαναλαμβανόμενη εργασιακή πίεση σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία: επαγγελματική εξουθένωση, διαταραχές ύπνου, μείωση παραγωγικότητας, αύξηση λαθών και απουσιών, ακόμη και πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό μεταφράζεται και σε υψηλό κόστος για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Εφημερίδα Απογευματινή