Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αξιολόγηση των κυκλικών συστημικών κινδύνων στην Ελλάδα για το γ’ τρίμηνο του 2025 επιβεβαιώνει ότι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι περιορισμένοι, ενώ το περιβάλλον κινδύνου χαρακτηρίζεται ως ουδέτερο.
Διατήρηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος στο 0,25%
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κρίνει αναγκαία τη μεταβολή του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, το οποίο παραμένει στο 0,25%. Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου ορίζεται στην 1η Οκτωβρίου 2025, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η τριμηνιαία αξιολόγηση της έντασης των κυκλικών συστημικών κινδύνων λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τυποποιημένης διαφοράς των πιστώσεων προς το ΑΕΠ και του οδηγού αποθέματος ασφαλείας.
Αρνητική η τυποποιημένη διαφορά πιστώσεων προς ΑΕΠ
Ο οδηγός αποθέματος ασφαλείας, όπως ορίζεται στη Σύσταση ΕΣΣΚ/2014/1 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, παραμένει στο μηδέν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι αρνητική από το γ’ τρίμηνο του 2012.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δ’ τρίμηνο του 2024 η διαφορά διαμορφώθηκε σε μείον 25,8 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει την απουσία υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης στην ελληνική οικονομία.
Πρόσθετοι δείκτες συστημικών κινδύνων υπό παρακολούθηση
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει συστηματικά πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων. Οι δείκτες αυτοί καλύπτουν ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων:
• Πιστωτικές εξελίξεις και δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα
• Οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα
• Εξωτερικές ανισορροπίες
• Τραπεζικός τομέας και αγορές κεφαλαίων
Πρώτα σημάδια συσσώρευσης κινδύνων σε συγκεκριμένους τομείς
Η ανάλυση των συμπληρωματικών δεικτών αποκαλύπτει ότι αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων σε συγκεκριμένους τομείς. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, στις τιμές των οικιστικών ακινήτων και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Παρά τα πρώτα αυτά σημάδια, η συνολική εκτίμηση επιβεβαιώνει την απουσία υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης στην ελληνική οικονομία. Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα κατά το γ’ τρίμηνο του 2025 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το επίπεδο κινδύνου κρίνεται ουδέτερο από τις αρμόδιες αρχές.