Με το εισόδημα των καταναλωτών υπό ασφυκτική πίεση λόγω του πληθωρισμού σε τρόφιμα, στεγαστικό και ενεργειακό κόστος και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης, οι εκπτώσεις αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, «ευσεβής πόθος του λιανικού εμπορίου το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος του γ΄ τριμήνου, χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, να κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας όπως πέρυσι τον πήχυ αναφοράς των 7 δισ. ευρώ».
Μάλιστα, για να προλάβει «παρατράγουδα» η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει αποστείλει σε όλα τα μέλη της Ενημερωτικό Σημείωμα-Οδηγό με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και με παραδείγματα μειώσεων τιμών. Σε αυτό υπενθυμίζει στους εμπόρους σε ολόκληρη τη χώρα ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής πρέπει να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς), βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή βάσει νόμου πρέπει να είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.
Επιπλέον, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα υπό την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής, όπως ορίζεται πιο πάνω:
• Ποσοστό (%), π.χ. «20% έκπτωση».
• Συγκεκριμένο ποσό, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
• Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, π.χ. «50 ευρώ 100 ευρώ».
Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών συμβουλεύει το αγοραστικό κοινό ως εξής:
– Ελέγχετε την αρχική και την τελική τιμή του προϊόντος.
– Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης πρέπει να είναι σαφής και όχι παραπλανητική.
– Ζητάτε πάντα απόδειξη αγοράς – απαραίτητη για αλλαγές, επιστροφές ή άσκηση δικαιωμάτων.
– Τα εκπτωτικά προϊόντα πρέπει να είναι ίδιας ποιότητας με εκείνα εκτός εκπτώσεων. Δεν επιτρέπεται η διάθεση ελαττωματικών ως «εκπτωτικά».
– Οι αλλαγές και επιστροφές γίνονται και κατά την περίοδο εκπτώσεων, εκτός αν αναγράφεται σαφώς διαφορετική πολιτική που ΔΕΝ αντιβαίνει στον νόμο.
– Για αγορές μέσω διαδικτύου ισχύει δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, χωρίς αιτιολόγηση.
Εφημερίδα Απογευματινή