Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχουν τοποθετηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας μία νέα γενιά επενδυτών περισσότερο ποιοτικών και μακροπρόθεσμων για τα ελληνικά assets. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει αλλάξει ριζικά το επενδυτικό τοπίο, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές με αυξημένο ενδιαφέρον.
Aυξημένη ζήτηση
Η δίψα των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά assets αυξάνεται κατακόρυφα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις μεγάλες προσφορές για ελληνικά assets, που προσέγγισαν τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η επενδυτική βαθμίδα έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε ελληνικές μετοχές κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και κατά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα την τελευταία διετία.
Αξιοσημείωτες είναι οι εισροές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,9 δισεκατομμύρια σε μετοχές και 2,1 δισεκατομμύρια σε ομόλογα), σύμφωνα με την ΤτΕ, πριν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Στρατηγικές επενδύσεις
Η αύξηση του μεριδίου της UniCredit στην Alpha Bank στο 20% ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή άλλων ξένων στρατηγικών επενδυτών με επίκεντρο τις τράπεζες. Ο Fairfax Financial Group του Πρεμ Γουάτσα διατηρεί ποσοστό 32,89% στη Eurobank, ενώ ο John Paulson κατέχει 14% στην Πειραιώς.
Παράλληλα, ένα deal μεταξύ της ΕΧΑΕ και της Euronext αναμένεται να αυξήσει τους διεθνείς παίκτες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Οι πρωτοπόροι επενδυτές
Ακόμη και μέσα στην κρίση, υπήρξαν τολμηροί διεθνείς επενδυτές που είδαν ευκαιρίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πρώτος ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson, ο οποίος το 2013 άρχισε να επενδύει σε ελληνικές τράπεζες, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα θα γύριζε σελίδα.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα βρισκόταν ο Μαρκ Μόμπιους της Τέμπλετον, διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές ύψους 815 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αποκαλούμενος γκουρού των αναδυομένων αγορών δήλωνε ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η επιτυχημένη στρατηγική
Το Bloomberg, σε αναφορά του για το πώς η Ελλάδα μετέτρεψε τη κρίση χρέους σε ιστορία επιτυχίας, υπενθύμισε την πίστη του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα στην Ελλάδα. Ο αποκαλούμενος Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά, εν μέσω της κρίσης του 2015, όχι μόνο δεν ρευστοποίησε αλλά αύξησε τις θέσεις του στα ελληνικά assets.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γουάτσα έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του. Οι επενδύσεις της Fairfax σε ελληνικές εταιρείες αντικατοπτρίζουν αυτή την αποκατάσταση. Το μεγαλύτερο στοίχημά της ήταν η Eurobank, ενώ η εταιρεία έχει αποκτήσει συμμετοχές στη Metlen Energy & Metals SA, την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife και την εταιρεία ακινήτων Grivalia Properties.
Συνολικά, οι επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτιμώνται σήμερα σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ελληνικό χρηματιστήριο
Από την περίοδο της κρίσης έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την εμπιστοσύνη των αγορών, τα δημοσιονομικά είναι σε καλό δρόμο, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολλαπλάσιοι αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι τράπεζες έχουν αλλάξει βιβλίο.
Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έσπευσαν να τοποθετηθούν στα placements της Εθνικής, της Πειραιώς, στο IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και σε placements μεγάλων εισηγμένων όπως της Metlen, της Jumbo και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι
Στα placements της Εθνικής και της Πειραιώς μετείχαν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως οι Fidelity, Capital Group, Blackrock, Lazard, Norges, Allianz, Wellington, GIC (το sovereign fund της Σιγκαπούρης), το ολλανδικό Romerco και το αμερικανικό IRWS, καθώς και οι Helikon Investments, GIC και Fiera Capital.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που έχει δύναμη πυρός περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στο τέλος του 2024 ήταν επενδεδυμένο σε 40 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει επενδύσει περί τα 710 εκατομμύρια ευρώ.
Κατανομή διεθνών επενδυτών
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΧΑΕ, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις οποίες μεγάλοι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου περιλαμβάνουν:
• ΕΘΝΙΚΗ: THE CAPITAL GROUP COMPANIES, INC. (5,06%), PRINCIPAL FINANCIAL GROUP (5,03%)
• ALPHA BANK: UNICREDIT S.P.A. (20,48%)
• EUROBANK: FAIRFAX FINANCIAL GROUP (32,89%), THE CAPITAL GROUP COMPANIES, INC. (5,14%), HELIKON INVESTMENTS LTD (5,08%)
• ΠΕΙΡΑΙΩΣ: JOHN PAULSON (13,62%)
• JUMBO: FMR LLC (9,99%), NEW WORLD FUND INC (5,03%)
• LAMDA: BREVAN HOWARD CAPITAL MANAGEMENT LTD (8,62%)
• METLEN: FAIRFAX FINANCIAL HOLDINGS LTD (8,34%)
• ΤΙΤΑΝ: FMR LLC (6,17%)
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: MARBLE BAR ASSET MANAGEMENT LLP (6,34%)
• ΣΑΡΑΝΤΗΣ: FMR LLC (10,47%)
• ΔΕΗ: CVC CAPITAL PARTNERS PLC (10,34%)
• ΔΑΑ: AVIALLIANCE GMBH (50,00%)
• ΕΥΔΑΠ: JOHN PAULSON (9,99%)
• ΕΛΛΑΚΤΩΡ: REGGEBORGH INVEST B.V. (52,64%), ATLAS NV (9,80%)
• ΕΧΑΕ: SMALLCAP WORLD FUND (5,09%)
• INTRALOT: SOOHYUNG KIM (33,34%)
• ΟΛΠ: COSCO (67,00%), HELIKON INVESTMENTS LTD (5,38%)
• ΟΤΕ: DEUTSCHE TELEKOM AG (50,86%)
• AKTOR: ΒLUE SILK (CY) LTD (15,60%)