Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες, συγκεκριμένα το 46% του πληθυσμού, αδυνατεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι του. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2024 κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά στον δείκτη τουριστικού αποκλεισμού, ακολουθώντας μόνο τη Ρουμανία.
Στοιχεία Eurostat για τον τουριστικό αποκλεισμό στην Ευρώπη
Το 2024, το 27% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 16 ετών και άνω δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μία εβδομάδα ετήσιων διακοπών. Το ποσοστό αυτό παρουσίασε μείωση κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023 και είναι σημαντικά χαμηλότερο κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014.
Η οικονομική αδυναμία για διακοπές εβδομάδας αποτελεί σημαντικό δείκτη της βιοτικής στάθμης των ευρωπαίων πολιτών, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Ελλάδα και Ρουμανία πρωταγωνιστές στον τουριστικό αποκλεισμό
Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε ετήσιες διακοπές μιας εβδομάδας καταγράφηκαν στις εξής χώρες:
• Ρουμανία: 58,6% του πληθυσμού
• Ελλάδα: 46,0% του πληθυσμού
• Βουλγαρία: 41,4% του πληθυσμού
Αντίθετα, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά τουριστικού αποκλεισμού είναι το Λουξεμβούργο με 8,9%, η Σουηδία με 11,6% και οι Κάτω Χώρες με 13,0% των ανθρώπων που ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μια εβδομάδας το 2024.
Η σύνδεση με την παιδική στέρηση στην Ελλάδα
Τα στοιχεία για τον τουριστικό αποκλεισμό συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης υψηλά στους δείκτες παιδικής στέρησης, με ένα στα τρία παιδιά να στερείται βασικά αγαθά.