Ανοιχτό διατηρεί το μέτωπο εναντίον της πολιτικής της ΕΕ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, με καυστικές παρατηρήσεις για τον τρόπο που οι Βρυξέλλες διαχειρίζονται τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, το κόστος ενέργειας και τις οικονομικές πιέσεις που συνθλίβουν τη βιομηχανία και επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες.
Κατάρρευση
Παρεμβαίνοντας σε ανάρτησή του μέσω του LinkedIn, δεν διστάζει να κάνει λόγο για «υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης» και προειδοποιεί πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις, αλλά επιταχύνουν την κατάρρευση. Η κατάσταση περιγράφεται ως εκρηκτική από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της METLEN.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν την Ευρώπη με νέους δασμούς ύψους 30%, ενώ το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 15% μέσα σε λίγους μήνες. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πληρώνουν τριπλάσιο κόστος για ενέργεια σε σχέση με τις αμερικανικές. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ανταγωνιστικότητα να καταρρέει, τα εργοστάσια να πιέζονται και οι εξαγωγές να συρρικνώνονται.
Και ενώ, σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία, η Ευρώπη βυθίζεται, η απάντηση στο ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συνδυαστικά προβλήματα, που απειλούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην οικονομία, είναι με… περισσότερους φόρους. Ο επιχειρηματίας αναφέρεται ειδικότερα στον νέο οριζόντιο φόρο άγνωστου ύψους στις επιχειρήσεις και στο σχέδιο για πρόσθετη επιβάρυνση 14 δισ. ευρώ στα καπνικά προϊόντα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δηλώνει με νόημα: «Δυστυχώς, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι τιμονιέρηδες της ευρωπαϊκής πολιτικής μοιάζουν να μην αναγνωρίζουν πλέον την πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος της METLEN, η εταιρεία του οποίου επενδύει πολλά στην αμυντική αναστήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηλιτεύει επίσης και τη μονόπλευρη αφοσίωση της ΕΕ σε αμυντικές δαπάνες, χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή, προειδοποιεί, είτε θα μείνει στα χαρτιά είτε θα διαλύσει ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος.
Απαξίωση
Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μόνο οικονομικό πρόβλημα. Έχει χάσει και τη γεωπολιτική της υπόσταση. Οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται από γραφειοκρατία, ιδεοληψίες και αδυναμία κατανόησης της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «μέσα από τις κρίσεις η ΕΕ προχωρούσε πάντα προς τα εμπρός, ήταν η συμπύκνωση του βολονταρισμού της Ευρώπης. Ωστόσο, σήμερα η ενοποίηση έχει χάσει την προωθητική της δυναμική.
Η εντεινόμενη γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης, κινδυνεύει να γίνει ζευγάρι με την οικονομική και επιχειρηματική αποσάθρωση. Όχι γιατί δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες, αλλά επειδή καταπνίγονται από ανεδαφικές γραφειοκρατικές πολιτικές και μονοδιάστατες ιδεοληπτικές εμμονές», που τελικά φανερώνουν ένα πράγμα: Αδυναμία κατανόησης των πραγματικών γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, παρότι σημειώνονται συνεχώς σοβαρά γεγονότα, αποκαλύπτοντας τις ανατροπές που συντελούνται.
Ευκαιρίες σωτηρίας
Ο Μυτιληναίος, χωρίς να μείνει στη διαμαρτυρία, προτείνει δύο απλά, αλλά ουσιαστικά βήματα:
1. Άμεση διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για μια δίκαιη εμπορική συμφωνία, μακριά από απειλές και καθυστερήσεις.
2. Υιοθέτηση των προτάσεων Ντράγκι και Λέτα, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θεμελίωση μιας πραγματικά κοινής αγοράς στην Ευρώπη.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η κρίση δεν είναι μπροστά μας -είναι ήδη εδώ», τονίζει. Δεν πρόκειται για απλή οικονομική πίεση, αλλά για πολυεπίπεδη κρίση που χτυπά την κοινωνία, την οικονομία, ακόμα και τη δημοκρατία. Η Ευρώπη δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να ονειρεύεται. Ούτε οι πολίτες της να πληρώνουν για τις αυταπάτες των ηγετών της».
Εφημερίδα Απογευματινή