Επανεκκίνηση στην ανάπτυξη με πυξίδα το Ταμείο Ανάκαμψης

Με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων 31,5 δισ. € έως το 2026 – Ιδιωτικές επενδύσεις 210 εκατ. € στη Μεγαλόπολη – Άνω του 50% η υλοποίηση στο «Σπίτι μου ΙΙ»
08:29 - 16 Ιουλίου 2025

Μπαράζ κομβικών δράσεων με αιχμή την ενίσχυση της ανάπτυξης και μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα «τρέξει» η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις 210 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται στη Μεγαλόπολη. Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας παρουσίασης της πορείας των εν εξελίξει προγραμμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών αναμένεται η υποβολή του 6ου αιτήματος εκταμίευσης 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το 7ο αίτημα προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου από το Ecofin στις 18 Ιουλίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των πόρων των 31,5 δισ. ευρώ έως το 2026.

Εγκρίσεις

Στο στεγαστικό μέτωπο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχει ξεπεράσει το 50% της υλοποίησης. Ήδη 1 δισ. ευρώ έχει δεσμευτεί, με πάνω από 8.000 πολίτες να έχουν λάβει έγκριση για στεγαστικά δάνεια. Το μέσο εισόδημα των δικαιούχων ανέρχεται σε 20.600 ευρώ, με μέση ηλικία τα 38 έτη και μέση εμπορική αξία ακινήτου τις 149.000 ευρώ.

Στην πρώτη θέση των υπαγωγών βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (620 υπαγωγές), ακολουθεί η Θεσσαλία (πάνω από 600) και στην τρίτη θέση η Δυτική Ελλάδα (πάνω από 470).

Σημαντική επενδυτική ώθηση αναμένεται στη Μεγαλόπολη, όπου στο σκέλος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανακοινώθηκε ότι 6 μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην περιοχή και να επενδύσουν 210 εκατ. ευρώ, στους τομείς των data centers, της αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) και της παραγωγής οργανοχημικών λιπασμάτων. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι δράσεις του προγράμματος φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερες επενδυτικές αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη κατατεθεί. Έρχονται επιπλέον προσκλήσεις για έργα, όπως βιομηχανικά πάρκα, διδακτορικά, smart cities και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού. Στο μέτωπο των ΣΔΙΤ, 10 έργα συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με αιχμή του δόρατος τη διαγωνιστική διαδικασία για το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) καταγράφεται η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 15ετίας, με απορρόφηση 98% και υπέρβαση του στόχου του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο. Για το τρέχον ΕΣΠΑ, οι προσκλήσεις έφτασαν στο 75% του συνολικού προϋπολογισμού, οι συμβάσεις στο 45%, οι εντάξεις στα τομεακά προγράμματα στο 67%, ενώ οι δαπάνες αντιστοιχούν στο 14% των διαθέσιμων πόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» που ξεκινά στις 17 Ιουλίου με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προγραμματίζεται να ανοίξει έως τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Νέο ΕΣΠΑ

Για τον νέο 7ετή προϋπολογισμό, εστίασε στη θέση της Αθήνας για διατήρηση του επιπέδου κονδυλίων, αλλά και τη θέση της ΕΕ για ευελιξία στην κατανομή κονδυλίων. «Θέλουμε το ύψος των πόρων να αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε λάβει στο παρελθόν, χωρίς να υπάρχει μείωση», υπογράμμισε, ενώ υπενθύμισε πως η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αναβλήθηκε για τον ίδιο λόγο (σ.σ.: επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο). Εξήγησε πως είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει εικόνα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό, αλλά επισήμανε πως για την Αθήνα, η στέγαση είναι προτεραιότητα, τόσο με το «Σπίτι μου ΙΙ» όσο και με όποια άλλα προγράμματα μπορούν να προστεθούν. Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση ενός νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2026-2030, το οποίο -μαζί με τα νέα «πράσινα» προγράμματα– θα διαδεχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εφημερίδα Απογευματινή