Νέα ΚΑΠ: Κανόνια, αντί για βούτυρο και η ευθύνη στα κράτη-μέλη

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τις πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
11:09 - 16 Ιουλίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων στον καθορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία, εισηγείται η Κομισιόν. Σήμερα θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες η εισήγηση για τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2028-2034). Στο πλαίσιο της αναζήτησης πόρων για τη χρηματοδότηση εξοπλισμών, τα κεφάλαια που διατίθενται για αγροτικές επιδοτήσεις είναι πιθανό να μειωθούν. Προκειμένου αυτό να καταστεί πολιτικά εφικτό, η Κομισιόν κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

1. Αφενός εισηγείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (από τις παλαιότερες της ΕΕ) να διατηρηθεί μεν, πλην όμως να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τις πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι τομείς αυτοί θα αντλούν πόρους από μία κοινή δεξαμενή, οπότε οι αρμόδιοι υπουργοί θα διαγκωνίζονται μεταξύ τους για χρηματοδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις από 15% έως 25%, δηλαδή 60-100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας. Γι’ αυτό η Κομισιόν δίνει έμφαση σε έννοιες, όπως «αποδοτικότητα», «ευελιξία» και «στοχευμένη στήριξη».

2. Αφετέρου πολλές αρμοδιότητες θα περάσουν σε εθνικό επίπεδο, οπότε και οι διαμαρτυρίες θα πρέπει πλέον να κατευθύνονται εκεί. Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, που αποκάλυψε το Politico, από το 2028 οι υπουργοί Γεωργίας θα αποφασίζουν ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρείται «ενεργός αγρότης» και πώς θα κατανέμονται οι επιδοτήσεις. Η Κομισιόν προτείνει να δοθεί προτεραιότητα σε μικρές εκμεταλλεύσεις, νέους αγρότες, γυναίκες στη γεωργία και παραγωγούς σε ορεινές περιοχές, χωρίς ωστόσο να επιβάλει δεσμευτικούς κανόνες. Προτείνεται, επίσης, να τεθεί ανώτατο όριο επιδότησης στις 100.000 ευρώ.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι παρά η αρχική εισήγηση της Κομισιόν, σε μια διαδικασία με πολλά στάδια διαπραγμάτευσης με το Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις, που αναμένεται να διαρκέσει μία διετία. Προφανώς οι αγρότες δεν πρόκειται να κάτσουν να παρακολουθούν την περικοπή των επιδοτήσεων χωρίς να αντιδρούν. Ήδη αύριο, την ώρα της παρουσίασης, προγραμματίζεται κάθοδος τρακτέρ στις Βρυξέλλες.

Εφημερίδα Απογευματινή