Τα αυξημένα κόστη, η εύρεση και η διατήρηση του προσωπικού και η κλιματική αλλαγή είναι τα μεγάλα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσουν ο κλάδος των σουπερμάρκετ και η βιομηχανία ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το ΙΕΛΚΑ, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας το καλοκαίρι φέτος, ενώ φαίνεται πως η τεχνολογική τους κατάρτιση «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς, καθώς 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει υιοθετήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Προκλήσεις
Το βασικό πρόβλημα που αναφέρουν ως πρόκληση σχεδόν όλα τα στελέχη της αγοράς (99%) είναι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας. Το 96% θεωρεί πρόκληση και το αυξημένο κόστος προμήθειας πρώτων υλών. Για το 89% η εύρεση προσωπικού αποτελεί πρόκληση, το 85% προβληματίζεται εξίσου από τη χαμηλή κερδοφορία και την αβεβαιότητα για το μέλλον του περιβάλλοντος, το 79% ήδη βλέπει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ενώ το 77% έχει «διαβάσει» τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις επιχειρήσεις για το καλοκαίρι του 2025 παρουσιάζεται πιο αναλυτικά, γιατί προκαλεί έντονο προβληματισμό: Μόλις το 23% των επιχειρήσεων (λιγότερες από 1 στις 4) δηλώνει πως δεν υπάρχουν κενές θέσεις προσωπικού, ενώ το υπόλοιπο 77% αναγνωρίζει ελλείψεις, με το 31% να αναφέρει 1-25 κενές θέσεις, το 7% 25-100 κενές θέσεις, το 5% 100-200 κενές θέσεις, το 11% 200-500 κενές θέσεις και το 5% πάνω από 500 θέσεις. Αν και δεν είναι εφικτό να γίνει σαφής υπολογισμός του ακριβούς αριθμού κενών θέσεων εργασίας, είναι σαφές ότι πρόκειται για αρκετές χιλιάδες. «Αυτή η τάση, ειδικά το καλοκαίρι, οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων λόγω της τουριστικής περιόδου και του ανταγωνισμού προσέλκυσης εποχιακού προσωπικού με άλλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.)», αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Επιπλέον, 2 στις 3 επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κυρίως λόγω υψηλού κόστους (αποτελεί άλλωστε τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία κόστους μετά το μισθολογικό κόστος στο λιανεμπόριο) και 2 στις 5 προκρίνουν τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. φωτοβολταϊκά). Ακολουθεί η αύξηση της ανακύκλωσης (λόγω και της επικείμενη εφαρμογής του συστήματος εγγυοδοσίας φιαλών DRS) και μετά η βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα με 27%, η εκπαίδευση του προσωπικού σε ESG πρακτικές με 24% και η μείωση σπατάλης τροφίμων και νερού με 22% και 20% αντίστοιχα.
Με δεδομένη την ανάγκη για μείωση του λειτουργικού κόστους και αποδοτικότερης αξιοποίησης του προσωπικού, αναδεικνύεται το ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η πλειονότητα (54%) των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει υιοθετήσει σχετικές εφαρμογές, το 33% εξακολουθεί να τις αγνοεί ή να τις απορρίπτει, ενώ μόλις το 14% δηλώνει άγνοια. Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η κατανομή των πεδίων εφαρμογής: η πλειονότητα περιορίζεται στη χρήση εργαλείων για data analytics και business intelligence με 67% λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαχειρίζονται, ακολουθούν η γραμματειακή υποστήριξη με 47%, η πρόβλεψη ζήτησης με 37% λόγω της σημασίας της για τη σωστή διαχείριση της παραγγελιοληψίας, η εφοδιαστική αλυσίδα με 33% και η εξυπηρέτηση πελάτων με 30%.
– Η εξαμηνιαία κυλιόμενη Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διεξήχθη τον Ιούνιο 2025 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από 130 ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (λιανεμπόριο-αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών).
Εφημερίδα Απογευματινή