Θερινό σαφάρι της Επιθεώρησης Εργασίας σε νησιά και…γιαπιά

Μπαράζ 69.000 ελέγχων μέχρι το τέλος του έτους – Στο στόχαστρο των «ράμπο» τουρισμός, εστίαση και κατασκευές – Η Ψηφιακή Κάρτα και οι «καμπάνες» για αδήλωτη εργασία
08:42 - 17 Ιουλίου 2025

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με τους επιθεωρητές -τους αποκαλούμενους «ράμπο» της εργασίας- να πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια. Οι έλεγχοι εστιάζουν κυρίως στους τομείς τουρισμού, επισιτισμού και κατασκευών, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα αλλά και αυξημένα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων, ιδίως τους θερινούς μήνες.

Προγραμματισμός

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό της Αρχής, μέχρι το τέλος του 2025 θα διενεργηθούν 69.000 έλεγχοι σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η λίστα με τους υπό παρακολούθηση τομείς έχει ήδη επεκταθεί και περιλαμβάνει, εκτός από τον τουρισμό και τις κατασκευές, τη βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, καθώς και τη μεταποίηση.

Καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη των παραβάσεων έχει παίξει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που λειτουργεί ως εργαλείο καταγραφής του πραγματικού χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τον Μάιο του 2025 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες:

• +1.055% στον τουρισμό

• +129% στην εστίαση

• +92% στο λιανεμπόριο

• +85% στη βιομηχανία.

Αυτές οι αυξήσεις -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου- δεν υποδηλώνουν μόνο αύξηση της εργασίας, αλλά και βελτίωση σε καταγραφή και διαφάνεια, που προηγουμένως συγκαλύπτονταν.

Πρόστιμα

Μόνο τον Μάιο, 4 στα 10 πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούσαν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας. Οι παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας κόστισαν συνολικά 543.600 ευρώ σε επιχειρήσεις. Ακολουθούν:

• Μη κατάρτιση πινάκων προσωπικού: 169 παραβάσεις, πρόστιμα 381.500 ευρώ.

• Μη καταβολή δεδουλευμένων: πρόστιμα 201.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν στις Κατασκευές και τα Τεχνικά Έργα, όπου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον το 20% των συνολικών ελέγχων – δηλαδή 13.800 έλεγχοι, καθώς τα ποσοστά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά, τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ανάλυση ρίσκου

Οι επιθεωρητές της Αρχής εφαρμόζουν σύστημα risk analysis για τον εντοπισμό «ύποπτων» επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι στοχεύουν:

1. Σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου παραβατικότητας, όπως τουριστικά καταλύματα, εργοτάξια, εστιατόρια.

2. Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία ή σε εκείνες που είχαν βρεθεί παραβατικές και επανελέγχονται για τυχόν υποτροπή.

3. Σε εποχικές ή περιοδικές επιχειρήσεις, με υψηλό αριθμό αποσπασμένων ή αλλοδαπών εργαζομένων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης.
Η εκστρατεία αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας. Το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με στόχο τη συμμόρφωση, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας.

Εφημερίδα Απογευματινή