Έσοδα 720 εκατ. ευρώ (περίπου 840 εκατ. δολ.) θα εισπράξει το αμερικανικό Δημόσιο από τις ελληνικές εξαγωγές, εφόσον επιβληθεί γενικός δασμός 30% και επαναληφθεί η περσινή εξαγωγική επίδοση. Το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 2,41 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,9% σε σχέση με το 2023. Με τις εισαγωγές στα 2,16 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 43,8% σε σχέση με το 2023), η Ελλάδα πέτυχε εμπορικό πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ έναντι των ΗΠΑ, που είναι ο 5ος σημαντικότερος πελάτης μας και ο 13ος σημαντικότερος προμηθευτής.
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, πάνω από 70% των ελληνικών εξαγωγών αφορά 20 κατηγορίες προϊόντων. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι εξαγωγές λιπαντικών (ξεπερνούν σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ), ακολουθούν λαχανικά (212 εκατ. ευρώ) και φρούτα (105 εκατ. ευρώ), τσιμέντα (93 εκατ. ευρώ) και αργιλούχες πλάκες (91 εκατ. ευρώ), τυροκομικά (75 εκατ. ευρώ) και ελαιόλαδο (75 εκατ. ευρώ).
Η έκθεση της πρεσβείας επισημαίνει ότι «παρά τις δυσκολίες λόγω των νέων δασμολογικών εμποδίων, υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες συνεργασίες και εξειδικευμένες επενδύσεις». Εντοπίζει «σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στο LNG και στις ΑΠΕ, ενώ η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως πύλη προς τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ενισχύει τον ρόλο της ως στρατηγικού εταίρου».
Σε σαφώς δυσχερέστερη θέση θα βρεθούν βέβαια άλλες οικονομίες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, τον Μάιο συνολικά η ΕΕ πέτυχε εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ 18,4 δισ. ευρώ, αυξημένο 29,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το εμπόριο αγαθών και όχι υπηρεσιών, όπου οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό πλεόνασμα έναντι της ΕΕ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αντίστοιχου μεγέθους πλεόνασμα σημειώθηκε με τη Βρετανία (16,4 δισ. ευρώ), σαφώς μικρότερο με την Ελβετία (4,6 δισ. ευρώ), ενώ με τις υπόλοιπες οικονομίες είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ ή υπάρχει εμπορικό έλλειμμα (27,5 δισ. ευρώ με την Κίνα). Πιθανότατα, δηλαδή, εάν η ΕΕ απολέσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο να γίνει ελλειμματικό.
Ιδιαίτερο βάρος έχει η αυτοκινητοβιομηχανία, που το 2023 συνεισέφερε στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ 91,6 δισ. ευρώ από εξαγωγές, επιτυγχάνοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2022 και 74% σε σχέση με το 2010. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης, απορροφώντας εξαγωγές που συνεισφέρουν περίπου το ένα πέμπτο της προστιθέμενης αξίας το 20% των ευρωπαϊκών εξαγωγών αυτοκινήτων (δεύτερη η Κίνα, αφήνοντας τρίτη τη Βρετανία). Αν αναλογιστεί κανείς και τη σημασία του κλάδου στη γερμανική οικονομία, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ευρωπαίοι φέρονται έτοιμοι να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις, αρκεί να είναι χαμηλοί οι δασμοί στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Εφημερίδα Απογευματινή