«Ελλάδα: από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μαθητή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Το αφιέρωμα αναδεικνύει την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας, η οποία άφησε πίσω της την οικονομική κρίση, προσελκύει πλέον επενδύσεις και προσφέρει μαθήματα ακόμη και στη Γερμανία – ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης και στη νοοτροπία.
Με ήλιο, παραλίες, γαλάζια νερά και ειδυλλιακά νησιά, η Ελλάδα παραμένει ελκυστική. Αυτά τα “περιουσιακά στοιχεία” αποφέρουν σημαντικά έσοδα, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Κοπφ, επικεφαλής αγορών ομολόγων στην Union Investment. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως τη «Φλόριντα της Ευρώπης», επισημαίνοντας τη μετακίνηση πολλών Ευρωπαίων στη χώρα λόγω της ποιότητας ζωής.
Η οικονομική κρίση και η επιστροφή
Ο Κοπφ θυμάται ακόμα την εποχή που η Ελλάδα κινδύνευε με εθνική χρεοκοπία, το 2011, λόγω υπέρογκου χρέους και ελλείμματος. Οι επενδυτές τότε είχαν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους. Ωστόσο, μετά από αθέτηση πληρωμών και πολλαπλά πακέτα στήριξης, η Ελλάδα αναδιοργάνωσε τα δημόσια οικονομικά της και επέστρεψε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους.
Η χώρα προχώρησε σε επενδύσεις υποδομών, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, κυρίως από τη Γερμανία. Όπως αναφέρει ο Μάριαν Βεντ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim αντιπροσωπεύει μόνη της το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ συνολικά οι γερμανικές εταιρείες φτάνουν το 5%. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα (20%), με την Ιταλία να ακολουθεί.
Ψηφιοποίηση, ενέργεια και υγεία – οι νέες ευκαιρίες
Εκτός από τον τουρισμό, νέες αναπτυσσόμενες αγορές εμφανίζονται στην Ελλάδα, όπως η ψηφιοποίηση, η ενέργεια και ο τομέας της υγείας. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2,3% το 2024, υποστηριζόμενη όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από την ενίσχυση του ρόλου της ως διαμετακομιστικός κόμβος – κυρίως μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Ο Πειραιάς ως πύλη της Ευρώπης
Το λιμάνι του Πειραιά, ιδιωτικοποιημένο εν μέσω κρίσης και πλέον υπό κινεζικό έλεγχο, έχει μετατραπεί σε στρατηγικό κόμβο logistics μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως κύριο σημείο εισόδου των εξαγωγών τους προς τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Όπως παραδέχεται ο Βεντ, η ιδιωτικοποίηση του Πειραιά αποδείχθηκε κοντόφθαλμη στρατηγικά.
Ψηφιακή επανάσταση και πάταξη φοροδιαφυγής
Η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα αποτέλεσε βασικό παράγοντα προόδου. Όπως τονίζει ο Μάριαν Βεντ, η τεχνολογική μετάβαση έχει συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Η πληρωμή με κάρτα έχει γίνει καθημερινότητα, και εάν δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής, ο πολίτης δεν υποχρεούται να πληρώσει – ένα μέτρο που περιορίζει την απάτη και αυξάνει τα φορολογικά έσοδα.
Οι Έλληνες, σύμφωνα με τον Βεντ, εμπιστεύονται περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και δείχνουν προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η νοοτροπία τους συνοψίζεται στο «ας ξεκινήσουμε και θα λύσουμε τα προβλήματα στην πορεία». Αντίθετα, στη Γερμανία, επικρατεί η λογική της τελειότητας της διαδικασίας πριν από κάθε βήμα. «Σε αυτό», λέει, «οι Γερμανοί μπορούν να μάθουν από τους Έλληνες».