Στην 7η θέση της Ε.Ε. η Ελλάδα για τον πληθωρισμό – Νέα αύξηση τον Ιούνιο

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε οριακά στο 2% από 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο
16:00 - 17 Ιουλίου 2025
Το σχέδιο για ταχύτερη απομείωση του χρέους - Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το 2025

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2025, φτάνοντας στο 3,6% σε ετήσια βάση έναντι 3,3% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο. Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat τοποθετούν την ελληνική οικονομία στην έβδομη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.

Κατάταξη Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τον πληθωρισμό, με έξι χώρες να καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά. Συγκεκριμένα, προηγούνται η Ρουμανία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Λετονία. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε 22 από τα κράτη μέλη της ΕΕ παρατηρήθηκε αύξηση του πληθωρισμού, ενώ μόλις πέντε χώρες σημείωσαν μείωση.

Πληθωρισμός Ευρωζώνης και στόχοι ΕΚΤ

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε οριακά στο 2% από 1,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο, παραμένοντας κοντά στον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, όταν το ποσοστό ήταν 2,5%, παρατηρείται μικρή υποχώρηση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο 2,3%, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Ευρωπαϊκή εικόνα και ακραίες τιμές

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 2,3% τον Ιούνιο, αυξημένος από 2,2% τον Μάιο, αλλά μειωμένος σε σχέση με το 2,6% του προηγούμενου έτους. Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού εντοπίστηκαν στην Κύπρο με 0,5%, τη Γαλλία με 0,9% και την Ιρλανδία με 1,6%. Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 5,8%, την Εσθονία με 5,2%, καθώς και την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με 4,6% η καθεμία.

Κύριοι παράγοντες αύξησης τιμών

Η ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες αποτέλεσαν την κυριότερη πηγή με συμβολή 1,51 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολούθησαν τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός με 0,59 ποσοστιαίες μονάδες, τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας με 0,13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η ενέργεια είχε αρνητική επίδραση με μείον 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στους εξής τομείς:
• Μη επεξεργασμένα τρόφιμα: 4,6%
• Υπηρεσίες: 3,3%
• Επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα: 2,6%

Αντίθετα, ο τομέας της ενέργειας σημείωσε σημαντική μείωση κατά 2,6%, συμβάλλοντας θετικά στον περιορισμό του συνολικού πληθωρισμού.