Τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με στόχο τη μείωση των τιμών και την ασφάλεια εφοδιασμού.
«Η ενέργεια πρέπει να είναι καθαρή και οικονομικά προσβάσιμη για όλους – για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πράσινη μετάβαση με άξονα τις ΑΠΕ
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήδη παράγει πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με στόχο να φτάσει το 80% έως το 2030. Όπως είπε, η χώρα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο καθαρής και φθηνότερης ενέργειας.
Η επέτειος των 20 ετών από την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας αποτέλεσε αφορμή για την επίσκεψη του Επιτρόπου, προσφέροντας – σύμφωνα με τον υπουργό – την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η κοινή ευρωπαϊκή στόχευση για μια Ενεργειακή Ένωση που να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Στο τραπέζι και η προσιτή στέγαση
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της στέγασης. Ο υπουργός τόνισε ότι η προσβασιμότητα στην κατοικία αποτελεί «κορυφαία κοινωνική προτεραιότητα» και χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει τη στέγαση στους βασικούς κοινωνικούς στόχους της πολιτικής συνοχής.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», υλοποιεί εκτεταμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, καθώς και σύγχρονες πολιτικές στήριξης της στέγασης με χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα.
Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νταν Γιόργκενσεν επαίνεσε τη δέσμευση της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση, επισημαίνοντας ότι «είστε πρωτοπόροι στις ΑΠΕ και όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές και δήλωσε την πρόθεση της Επιτροπής να συνδράμει για την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Αναφορικά με τη στέγαση, τόνισε ότι πρόκειται για βασική ανθρώπινη ανάγκη και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.