Πρώτα μητρώο, μετά αυξήσεις στα επιδόματα

Από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο οι εξαγγελίες για τα βοηθήματα παιδιού και κοινωνικής αλληλεγγύης - 400 εκατ. € το επιπλέον κόστος
08:22 - 18 Ιουλίου 2025

Αλλαγή πορείας στα κυβερνητικά σχέδια για τις προγραμματισμένες αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα παιδιού (Α21) και κοινωνικής αλληλεγγύης, που είχαν εξαγγελθεί για το τέλος Ιουλίου, φέρνει το υψηλό δημοσιονομικό κόστος -που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ- οδηγώντας σε αναβολή των ρυθμίσεων, με τον πρώτο λόγο να έχει ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Προϋπόθεση πάντως είναι να έχει προηγηθεί η ένταξη όλων των παροχών στο νέο Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων, ώστε η γενική κυβέρνηση να γνωρίζει τι παίρνουν και ποιοι ανά νομό και περιφέρεια.

Περισσότεροι δικαιούχοι

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αντιπαροχή ακινήτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο προβλέπεται πως το επίδομα στέγασης αντικαθίσταται από το επίδομα ενοικίου, το οποίο θα λαμβάνουν περισσότερες ευάλωτες οικογένειες.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών είχε συζητηθεί η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού, ώστε όσοι έχουν εισοδήματα να μην το λαμβάνουν, και το ποσό που θα περικοπεί να προστεθεί ως αύξηση στα υπόλοιπα επιδόματα, πρόταση που απορρίφθηκε. Στα περιουσιακά στοιχεία που θα επρόκειτο να ελέγχονται περιλαμβάνονταν η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων -για μια οικογένεια με δύο παιδιά- θα ήταν στις 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι 2.000 κυβικά.

Η πρόταση για το επίδομα παιδιού, η οποία θα τεθεί ενώπιον του πρωθυπουργού, θα αφορά αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2024, ενώ θα ενοποιηθεί η δεύτερη με την τρίτη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνιαία επιδόματα θα αυξηθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Συγκεκριμένα:

– Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα πάρουν 45 ευρώ.

– Με 2 παιδιά και 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.

– Με τρία παιδιά και 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, πρέπει «να μπει ένα τέλος στις στρεβλώσεις της προνοιακής πολιτικής με επιδόματα ατάκτως ερριμμένα, τα οποία δεν… συνομιλούν μεταξύ τους, όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού ΔιαΝΕΟσις». Κλειδί της μεταρρύθμισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ενιαία καταγραφή

Εξ αυτού του λόγου αναμένεται η θέσπιση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων, η διάταξη για το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού συστήματος-μητρώου, όπου θα καταγράφονται όλα τα επιδόματα και οι ενισχύσεις (χρηματικές ή είδους) που δίνει το κράτος (παιδιού, θέρμανσης, ενοικίου, αναπηρίας έως και φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.), αλλά και όλοι οι δικαιούχοι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις προκειμένου οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν επιπλέον πρόνοιες, σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τις παροχές που δίνονται στους πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι, ήδη, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», οι τρίτεκνοι εξισώνονται με τους πολύτεκνους, με απόλυτη επιδότηση στο επιτόκιο δανεισμού από την τράπεζα. Αντίστοιχα, στα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι τρίτεκνοι λογίζονται ως πολύτεκνοι. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί τροπολογία για προσλήψεις τριτέκνων και πολυτέκνων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Εφημερίδα Απογευματινή