Στην ανάγκη βαθύτερης σύγκλισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 20 χρόνια της Ενεργειακής Κοινότητας.
Όπως υπενθύμισε, η Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια στην Αθήνα, με έναν φιλόδοξο στόχο: να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Ευρώπη, μέσα από τη φιλελευθεροποίηση των αγορών ενέργειας, την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου και τη συνεργασία στην κλιματική πολιτική, πάντα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η περιοχή εξακολουθεί να μην έχει πλήρως ενσωματωθεί, γεγονός που δημιουργεί δομικά μειονεκτήματα για τους πολίτες όλων των εμπλεκόμενων χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή υπουργών από δέκα χώρες, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονη δέσμευση υπέρ της ενίσχυσης της αγοράς ενέργειας. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα του φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως «υπήρξε μια αλλαγή βαρύτητας με τον κάθετο διάδρομο», γεγονός που έχει μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει αντικατασταθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο εισέρχεται από τον νότο και φτάνει έως την «καρδιά της Ευρώπης».
Ωστόσο, επισήμανε ότι παραμένει σημαντικό έργο να γίνει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τεχνικά πολύπλοκο, βαριά ρυθμιζόμενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο». Τόνισε ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή να καλύψει το χαμένο έδαφος, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της, αλλά και συνολικά της περιφερειακής σταθερότητας.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, επισήμανε πως ο δρόμος για την πλήρη ευθυγράμμιση είναι ακόμη μακρύς, με την απολιγνιτοποίηση των οικονομιών να αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ενεργειακή ανεξαρτησία. Ο επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ, αναφερόμενος στα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη ραγδαία μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές εισαγωγές, υπογράμμισε ότι πριν από την εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ κάλυπτε το 51% των αναγκών της σε άνθρακα από τη Ρωσία και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μηδενιστεί. Στο πετρέλαιο, η εξάρτηση ήταν στο 27% και πλέον έχει μειωθεί στο 3%, ενώ στο φυσικό αέριο από 45% έχει πέσει στο 13%. Ανακοίνωσε δε ότι έχει ήδη υποβάλει πρόταση για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Εφημερίδα Απογευματινή