ΕΚΤ: Φρενάρει η χαλάρωση των επιτοκίων

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τους δασμούς, οι πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες, για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μίας νέας επιβράδυνσης ή ύφεσης της οικονομίας
11:49 - 21 Ιουλίου 2025

Κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης ή θα έχουμε μια προσωρινή διακοπή και θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους; Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, καθώς ύστερα από οκτώ συνεχόμενες μειώσεις αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε υπαινιχθεί την παύση στις μειώσεις των επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν δήλωσε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση, για να διαχειριστεί τις αβεβαιότητες που υπάρχουν.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά την επιβολή αμερικανικών δασμών και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 30% από την 1η Αυγούστου αν δεν υπάρξει έως τότε εμπορική συμφωνία, συντηρεί αυτή την αβεβαιότητα. Δεν φαίνεται, ωστόσο, ικανή να μεταπείσει τα στελέχη της ΕΚΤ και έτσι όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο 2%.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία σταθερή πολιτική», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά αβέβαιος» ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου, όπως και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, στον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο δείκτης στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στον στόχο του 2%.

Η δραματική αύξηση του κόστους χρήματος -η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2022-2023 και τα κράτησε σταθερά έως τα μέσα του 2024- σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, οδήγησαν σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και συγκράτηση της ζήτησης, η οποία επιβράδυνε τον πληθωρισμό.

Στην περίπτωση μίας εμπορικής συμφωνίας, οι πιθανότητες να υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες μοιάζουν να είναι μοιρασμένες και μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 2%. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οι πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες, για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μίας νέας επιβράδυνσης ή ύφεσης της οικονομίας.

Εφημερίδα Απογευματινή