Πώς ξεγελούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πώς εργοδότες εξαπατούν την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελέγχους, προκειµένου να αποφύγουν τις υπερωρίες
08:22 - 22 Ιουλίου 2025
Πώς ξεγελούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Νέες μεθόδους εξαπάτησης εφαρμόζουν πολλοί εργοδότες, προκειμένου να ξεγελάσουν την online ψηφιακή κάρτα εργασίας και τους ελέγχους που γίνονται και έχουν αποτέλεσμα, εκεί όπου τηρείται πιστά η εφαρμογή της, να έχουν εκτοξευθεί τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις επιπλέον υπερωρίες που καταγράφονται.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με καταστήματα σε όλη τη χώρα, έχει αναθέσει στους προϊσταμένους να «ρυθμίζουν» κατά το δοκούν το ωράριο των υπαλλήλων τους σε κάθε κατάστημα, ώστε να μην ξεπερνά το 8ωρο, ενώ οι πραγματικές ώρες εργασίας είναι 9-9,5.

Αντίστοιχα, βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος σε πολύ μεγάλη πόλη βάζει τους υπαλλήλους να χτυπούν την κάρτα για είσοδο στις 8 το πρωί, ενώ πιάνουν δουλειά στις 6 τα ξημερώματα, και για έξοδο στις 4 μ.μ., ενώ φεύγουν στις 6 το απόγευμα. Σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλοί μισθωτοί εργάζονται με πλήρες ωράριο, αλλά ασφαλίζονται για 4ωρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών (36% ο μισθωτός και η επιχείρηση επί του ονομαστικού μισθού). Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ναι μεν η ασφάλιση είναι 8ωρη, ωστόσο, όταν έχουν ανάγκη να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, καταβάλλουν αμοιβές πέραν του βασικού μισθού. Το επιπλέον καταβάλλεται από άδηλα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος ασφάλισης.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν ενδεχομένως και σε άλλες επιχειρήσεις ανά τη χώρα, τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν, φοβούμενοι την απόλυση, αλλά και την αδυναμία της Επιθεώρησης να αυξήσει τους ελέγχους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Διαφάνεια

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει στόχο να διασφαλίσει την ακριβή καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και να ενισχύσει τη διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και της εισφοροδιαφυγής, φαινομένων που πλήττουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις συνεπείς επιχειρήσεις, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει επεκταθεί από τις 26 Ιουνίου 2025 πιλοτικά σε επιπλέον 350.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου και της ενέργειας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς και σε διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες στον τουρισμό. Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου για τους παραπάνω κλάδους θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Νοεμβρίου 2025. Με την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστατεύονται από το μέτρο ανέρχεται σε 1.850.000, με στόχο την καταπολέμηση της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι οι καταγεγραμμένες υπερωρίες σε όλους τους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εμφανίζονται αυξημένες κατά 78% μέσα σε έναν χρόνο. Θεαματικότερη είναι η αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών στον κλάδο του τουρισμού, στον οποίο σημειώνεται αύξηση 1.105%.

Έσοδα

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, νυχτερινά και εργασία κατά τις αργίες. Στην αύξηση αυτή βοηθά επιπλέον ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τις συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης, βάσει του ωρομισθίου οκτάωρης εργασίας, αντί του προσαυξημένου ωρομισθίου, χωρίς, όμως, να θίγεται η προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η σταδιακή, αλλά συστηματική επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ολοένα και περισσότερους κλάδους, ενόψει της καθολικής εφαρμογής της. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποδίδει ήδη απτά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώνεται αξιοσημείωτη αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών σε όλους τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Επίσης, η αύξηση των αποδοχών στην οικονομία συνολικά συνεπάγεται και αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών, που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τύπους εργασίας. Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», τα έσοδα από υπερωρίες και υπερεργασία παρουσίασαν άνοδο κατά 6,57% και από τα νυχτερινά και την εργασία κατά τις αργίες αυξήθηκαν κατά 1,85%.

Ειδικότερα, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 15,79%, από 25.112.032,44 ευρώ τον Μάρτιο του 2024 σε 29.076.621,55 ευρώ τον Μάρτιο του 2025, ενώ οι αποδοχές νυχτερινών και αργιών εμφάνισαν αύξηση κατά 5,22%, από 14.754.497,28 ευρώ τον Μάρτιο του 2024 σε 15.524.448,65 ευρώ τον Μάρτιο του 2025.

Οι τρεις κλάδοι με τις περισσότερες καταγεγραμμένες ώρες υπερωρίας/υπερεργασίας, βάσει των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας από την «Εργάνη», είναι η βιομηχανία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. Ακολουθούν οι υπόλοιποι ενταγμένοι κλάδοι, όπως τα σούπερ μάρκετ, ο τουρισμός, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες, οι εταιρείες σεκιούριτι και οι ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, το 82,3% του συνόλου των καταγεγραμμένων υπερωριών για το πρώτο τρίμηνο του 2025 προήλθε από τους τρεις πρώτους προαναφερθέντες κλάδους έναντι 76% την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι τρεις αυτοί κλάδοι παρουσίασαν πολύ σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024, λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 81% για τη βιομηχανία, 97% για το λιανεμπόριο και 52% για την εστίαση.

Κυριακάτικη Απογευματινή