Η γαλλική France Inter εξυμνεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα έχει αλλάξει»

Θετικά σχόλια για την ελληνική ανάκαμψη και τις πρωτοβουλίες επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων
19:14 - 22 Ιουλίου 2025

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς, με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter να υπογραμμίζει την ανάκαμψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της, η δημοσιογράφος του L’EXPRESS, Μπεατρίς Ματιέ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Διεθνής εκστρατεία επαναπατρισμού από τη Νίκη Κεραμέως

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος ανέφερε πως η κ. Κεραμέως επισκέπτεται ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – ανάμεσά τους το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο – μεταφέροντας το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Κύριος στόχος της, η επιστροφή των περίπου 600.000 Ελλήνων που μετανάστευσαν από το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης.

Η υπουργός επιχειρεί να προσελκύσει πίσω νέους πτυχιούχους, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί και τεχνικοί πληροφορικής, προσφέροντας ως κίνητρο μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος για επτά χρόνια σε όσους απουσιάζουν από τη χώρα για πάνω από πέντε έτη.

Η Ελλάδα του 2010: Από την κρίση στη δημοσιονομική κατάρρευση

Η Ματιέ τόνισε πως, παρότι η σημερινή κατάσταση της Γαλλίας προκαλεί ανησυχία, δεν συγκρίνεται με εκείνη της Ελλάδας το 2010. Υπενθύμισε ότι τότε η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ το δημόσιο χρέος ξεπερνούσε το 130% του ΑΕΠ.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά κρίση με εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραοικονομία και ενδημική διαφθορά. Η χώρα μπήκε σε αυστηρά προγράμματα προσαρμογής, λαμβάνοντας βοήθεια από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, υπό τον όρο εφαρμογής δραστικών μεταρρυθμίσεων:

Μειώσεις συντάξεων κατά 25% έως 40%

Περικοπές μισθών στο Δημόσιο κατά 30%

Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη

Αύξηση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 40 ώρες

Μείωση δαπανών υγείας στο μισό μεταξύ 2009 και 2014

Η Ελλάδα, σημείωσε η δημοσιογράφος, παρέμεινε «γονατισμένη» για χρόνια.

Η επιστροφή της ανάπτυξης και το «παράδειγμα Club Med»

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, η απάντηση ήταν θετική. Όπως και άλλες χώρες του Νότου – Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία – που στο παρελθόν ομαδοποιούνταν ως «Club Med», η Ελλάδα επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, το χρέος βαίνει μειούμενο και η οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο, το βιοτικό επίπεδο παραμένει 10% χαμηλότερο από την προ κρίσης περίοδο.

Η Ματιέ έκλεισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σήμερα προβάλλεται ως παράδειγμα για να δικαιολογηθούν δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας στη Γαλλία. Το κατά πόσο αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική, θα φανεί στους επόμενους μήνες.