Έκρηξη κρουσμάτων και τιμών κρέατος

«Μαύρος» Ιούλιος για τους κτηνοτρόφους από την ευλογιά αιγοπροβάτων – Έκτακτα μέτρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά τα απανωτά κρούσματα – Έχουν ήδη θανατωθεί 140.777 ζώα
12:03 - 24 Ιουλίου 2025

Με 42 νέες εστίες ευλογιάς στη χώρα μας, στις οποίες θανατώθηκαν 13.831 αιγοπρόβατα, ο Ιούλιος μπήκε πολύ άσχημα για τον κτηνοτροφικό κλάδο. Από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα έχουμε 605 εκτροφές που επλήγησαν από την ευλογιά και θανατώθηκαν 140.777 αιγοπρόβατα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του πλήγματος που έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και της ακρίβειας στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συναγερμός

Ο συναγερμός που σήμανε στις περιοχές όπου εμφανίστηκε η νόσος, αποτυπώνεται στις παρεμβάσεις τις οποίες εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κηρύσσοντας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Φλώρινας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ξάνθης, Βόρειου Έβρου, Ροδόπης και Σαμοθράκης. Σε αυτές τις περιοχές εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων, ενώ στην εφαρμογή του μέτρου θα συνδράμουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα ελέγχει τα οχήματα που μεταφέρουν παράνομα ζώα εντός και στα όρια των ζωνών αυτών.

Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία, με τη χρήση drones θα συνδράμουν στην επιτήρηση των περιοχών για την καταπολέμηση της παράνομης βόσκησης. Για τον σκοπό αυτό, ο Κώστας Τσιάρας ήρθε ήδη σε επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε την κινητοποίηση όλων των κτηνιάτρων που υπηρετούν σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις στο πεδίο, ενώ αποφασίστηκε ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες που εντοπίζονται κρούσματα της νόσου, η θανάτωση των ζώων θα προχωρά ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης της μονάδας προσφύγει στη δικαιοσύνη. Επιπλέον, συστήνεται άμεσα η Ειδική Επιτροπή διαχείρισης της επιζωοτίας, με τη συμμετοχή στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ, εκπροσώπων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Κρέατος και Φέτας), του ΣΕΒ-ΓΑΠ, του ΣΕΚ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη «μάχη» μπαίνουν και οι Περιφέρειες, με τη συστηματική απολύμανση των αγροτικών δρόμων στις ζώνες προστασίας, με έμφαση στις περιοχές περιμετρικά των εστιών, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όλες τις παραβάσεις. Παράλληλα εξετάζεται η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, επανέλαβε τη διαμαρτυρία «για τις ανεπάρκειες του συστήματος και το τραγικό πρόβλημα υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξαρση νοσημάτων των ζώων και σε εξαφάνιση της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Εφημερίδα Απογευματινή