Εκτιμήσεις για ανάπτυξη πάνω από 2,3% το 2025

Προειδοποιήσεις (και του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου) για χρέος, πληθωρισμό και γεωπολιτικούς κινδύνους
08:56 - 25 Ιουλίου 2025

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2025, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,3%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν λείπουν: υψηλό δημόσιο χρέος, πληθωριστικές πιέσεις και διεθνής γεωπολιτική αστάθεια απειλούν να περιορίσουν τη δυναμική της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η ανάπτυξη το 2025 εκτιμάται στο 2,35%, οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών (2,3%), επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση των τελευταίων ετών.

Την ίδια πρόβλεψη ενστερνίζονται και άλλοι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκρατημένες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, με το Διεθνές

Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ανάπτυξη 2,1% και τον ΟΟΣΑ 2%. Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις και τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

1. Ταυτόχρονα και παρά τη βελτίωση σε πολλούς τομείς, το ΕΔΣ υπογραμμίζει σειρά προκλήσεων που απαιτούν επαγρύπνηση και στοχευμένες πολιτικές:

• Το δημόσιο χρέος, αν και μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει υψηλό και απαιτεί διαρκή δημοσιονομική πειθαρχία.

• Η ανεργία και ο πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή παραγωγικότητα και η ανεπαρκής αποταμίευση εξακολουθούν να αποτελούν διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη για αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου, που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση, αλλά θα προωθεί επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξαγωγικό προσανατολισμό και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

2. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον συνθέτει ένα σκηνικό αυξημένης αβεβαιότητας:

• Οι γεωπολιτικές εντάσεις από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή προκαλούν αστάθεια στις αγορές.

• Η πιθανότητα εμπορικών φραγμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επερχόμενες εκλογές προσθέτει επιπλέον ρίσκο στις εξαγωγές.

• Η ασθενής ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία σε υποτονική τροχιά, δυσχεραίνει το εξωτερικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη και αν αποφευχθούν διεθνείς αναταράξεις, η εσωτερική μακροοικονομική αστάθεια δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η συστημική ανεργία παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.

3. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός που θα βασίζεται:

• σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης,

• στην καινοτομία,

• στην τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής και

• στην ενίσχυση της εθνικής αποταμίευσης, η οποία παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

Η αναπτυξιακή πολιτική, επισημαίνει το Συμβούλιο, πρέπει να είναι στοχευμένη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ώστε να στηριχθούνί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της οικονομίας σε ένα ρευστό και συχνά εχθρικό διεθνές περιβάλλον.

Εφημερίδα Απογευματινή