Οι τιμές δεν είναι υψηλές στην πατρίδα μας σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες, αλλά οι μισθοί χαμηλοί. Το επιβεβαιώνει μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Deutsche Bank, που συγκρίνει τιμές και εισοδήματα στις 69 μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και αντιπαρατάσσει τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα στοιχεία που συγκέντρωσε το 2012 και το 2020.
Αποδοχές
Το πρόβλημα αρχίζει με τον μέσο μισθό (μετά φόρων), που στην Αθήνα -με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η μελέτη- εκτιμάται σε 1.141 δολάρια (περί τα 1.000 ευρώ). Είναι ο 56ος μεταξύ των 69 πόλεων και με διαφορά ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Επόμενη πόλη στον δυτικό κόσμο είναι η Λισαβόνα, με μέσο μισθό 22,4% υψηλότερο της Αθήνας. Λίγο πολύ αντίστοιχη ήταν η θέση της Αθήνας το 2012 (57η) και το 2020 (55η). Την τελευταία 5ετία αυξήθηκε σχεδόν 30% ο μέσος μισθός, αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 22% εκείνου στη Νέα Υόρκη (πόλη αναφοράς της μελέτης).
Η απόκλιση περιορίζεται κάπως από το χαμηλότερο κόστος της στέγης στην Αθήνα. Στο κέντρο της Αθήνας το τετραγωνικό εκτιμάται ότι κοστίζει 3.766 δολ., ποσό που την κατατάσσει 52η διεθνώς, αντιστοιχώντας μόλις στο 20% του κόστους στη Ν. Υόρκη. Η κατάσταση όμως έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2020, όταν η Αθήνα ήταν 62η, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 91,8%, τέταρτη μεγαλύτερη άνοδος μετά το Ντουμπάι, το Ριάντ και την Κωνσταντινούπολη.
Ελαφρώς πιο προσιτή παραμένει η στέγη για τους ενοικιαστές, με το μέσο ενοίκιο για τριάρι στο Κέντρο να εκτιμάται σε 1.180 δολ., κατατάσσοντας την Αθήνα 59η, από 60ή το 2020. Αν και έχει αυξηθεί 48,3% στην 5ετία, αντιστοιχεί μόλις στο 14% των ενοικίων στη Ν. Υόρκη. Ως αποτέλεσμα, το διαθέσιμο εισόδημα για δύο εργαζόμενους, αφού αφαιρεθεί το κόστος του ενοικίου, εκτιμάται σε 1.101 δολ., κατατάσσοντας την Αθήνα 52η και αντιστοιχώντας στο 60% του εισοδήματος στη Ν. Υόρκη.
Το 19,5% αυτού του εισοδήματος απαιτείται στην Αθήνα για την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Η αναλογία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και τρίτη υψηλότερη παγκοσμίως. Σε απόλυτα μεγέθη το κόστος είναι ίδιο με εκείνο στο Ντουμπάι και 18% υψηλότερο από τη Ν. Υόρκη. Εξαιρετικά ακριβή είναι και η βενζίνη, το κόστος της οποίας αντιστοιχεί στο 222% εκείνου στη Ν. Υόρκη, με την Ελλάδα να είναι 10η παγκοσμίως!
Ακριβότερα από τις ΗΠΑ είναι και συγκεκριμένα αγαθά: Το iPhone κοστίζει στην Αθήνα 21% περισσότερο από τις ΗΠΑ και ένα παντελόνι Levi’s 39% περισσότερο. Ένα μέσο καλοκαιρινό φόρεμα κοστίζει περίπου όσο και στη Ν. Υόρκη, έχοντας πάντως ακριβύνει 47,9% μέσα σε 5 χρόνια, με αποτέλεσμα η Αθήνα από 59η να είναι πλέον 29η ακριβότερη πόλη.
Σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της έρευνας, η Αθήνα είναι φθηνότερη από τη Ν. Υόρκη και αρκετά φθηνή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως επειδή η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, σωρευτικά την τελευταία 15ετία, είναι η τέταρτη μικρότερη παγκοσμίως, ελέω της κρίσης που καλύπτει το πρώτο μισό της περιόδου. Σε κάποια αγαθά, μάλιστα, οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες. Πουθενά όμως τόσο, ώστε να καλύπτεται το χάσμα που προκαλούν οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί.
Τα τρόφιμα στο σουπερμάρκετ έχουν το 46% του κόστους της Ν. Υόρκης, με τιμές αντίστοιχες της Μαδρίτης και της Λισαβόνας, που κατατάσσουν την Αθήνα 40ή παγκοσμίως. Ένα πακέτο τσιγάρα έχει το 30% της τιμής στη Ν. Υόρκη, το μηνιαίο πάσο για τα μέσα μεταφοράς το 26%, η συνδρομή στο γυμναστήριο το 39% (αν και στην Αθήνα ακρίβυνε πάνω από 70% την τελευταία 5ετία).
Δείκτης των ραντεβού
Η μελέτη της Deutsche Bank περιλαμβάνει, μάλιστα, τον «δείκτη του ραντεβού», που περιλαμβάνει ρούχα, 2 εισιτήρια μέσων μεταφοράς, διαδρομή 5 χλμ. με ταξί, δύο καφέδες, δύο εισιτήρια σινεμά, ένα μπουκάλι κρασί, γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα. Στην Αθήνα το κόστος είναι το 72% της Ν. Υόρκης και 34ο υψηλότερο παγκοσμίως. Ιδιαίτερα φθηνό είναι το κόστος του γεύματος, παρά την αύξηση κατά 44% στην 5ετία. Αντιστοιχεί στο 44% του κόστους στη Ν. Υόρκη και κατατάσσει την Αθήνα 40ή παγκοσμίως. Αρκετά φθηνά είναι επίσης τα εισιτήρια σινεμά (52% του κόστους στη Ν. Υόρκη, 45η θέση παγκοσμίως) και η διαδρομή ταξί (67% της Ν. Υόρκης και 35η θέση).
Εφημερίδα Απογευματινή