Κοινωνός της διαδρομής των προϊόντων «από το χωράφι μέχρι το ράφι» θα γίνει ο καταναλωτής, με πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τη νέα Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς. Στο ίδιο κείμενο θα περιληφθεί και η προαναγγελθείσα δυνατότητα των δήμων, ιδιαίτερα της περιφέρειας και των αγροτικών περιοχών, να δημιουργούν λαϊκές αγορές μόνο για παραγωγούς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, «στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργούν λαϊκές αγορές μόνο για παραγωγούς, άρα το χωράφι έρχεται στο ράφι» και πρόσθεσε πως «επειδή παρατηρούνται σε κάποια προϊόντα αδικαιολόγητες αυξήσεις, με υπουργική απόφαση, κάτω από την τιμή πώλησης θα αναγράφεται η πρώτη τιμή τιμολόγησης του προϊόντος στον τόπο παραγωγής, ώστε ο πολίτης να είναι ενημερωμένος, να γνωρίζει και να αποφασίζει».
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτές τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. «Απευθύνω κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα χωρίς ιδιοτέλεια, γιατί είναι υπέρ των καταναλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ξεκαθάρισε ότι στο μεταβατικό διάστημα οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα -όποτε απαιτείται- θα συνεχιστούν κανονικά. «Με πράξεις είχαμε αποτελέσματα. Για τέσσερις μήνες είχαμε αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων και σήμερα έχουμε τον δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ», επισήμανε.
Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε με το χθεσινό δελτίο πληθωρισμού τις πτωτικές τάσεις του δείκτη τιμών. Για τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός «έκατσε» στο 1,9% και ο πληθωρισμός τροφίμων στο 1,4%. Σε επίπεδο κατηγοριών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν κατά 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στους χώρους εστίασης.
Αναμενόμενη μεν, αλλά ανησυχητική είναι η μηνιαία ανοδική τάση των τιμών του κρέατος. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο ανατιμήθηκαν το μοσχάρι κατά 2% (γεγονός που αποτυπώνει τη διεθνή ανοδική τάση του προϊόντος) και τα αμνοερίφια, επηρεασμένα από τις ζωονόσους και τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο κατά 2,8%. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, οι τιμές στο μοσχάρι θα επιμείνουν ανοδικά το επόμενο διάστημα. Σήμερα πωλούνται κατά μέσο όρο: Φιλέτο 14-18 €/κιλό, κιμάς 12,5-14,5 €/κιλό και μπριζόλα 18 €/κιλό.
Ενώ και για την τιμή των αμνοεριφίων, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, περιέγραψε ένα πολύ δύσκολο κοντινό μέλλον: «Αν συνεχίσει το ζήτημα με την ευλογιά, θα δούμε τρομερές ανατιμήσεις στο αιγοπρόβειο κρέας. Μπορεί να φτάσει 15-17€. Δεν θα έχουμε αρνί και κατσίκι τα Χριστούγεννα, θα είναι ανεξέλεγκτες οι τιμές», ενώ και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέβλεψε: «Όλη αυτή η ανησυχία και ο φόβος που υπάρχει, οδηγεί ενόψει της καινούργιας τυροκομικής περιόδου που αρχίζει τώρα, τους μεταποιητές -λόγω ανασφάλειας- να ανεβάσουν τις τιμές στο γάλα και κατ’ επέκταση ίσως δούμε αργότερα αυξημένες τιμές και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια αύξηση γύρω στο 10% στο γάλα από τον παραγωγό».
Εφημερίδα Απογευματινή