Επενδύσεις 400 εκατ. από τις βιομηχανίες κοτόπουλου

Όλο και περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν, κοτόπουλο λόγω κόστους, θρεπτικής αξίας και χαµηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώµατος σε σχέση µε το κόκκινο κρέας
13:54 - 4 Δεκεμβρίου 2025

Η ελληνική πτηνοτροφία διανύει µία από τις πιο δυναµικές περιόδους της, καθώς η παραγωγή κοτόπουλου αυξάνεται µε σταθερό ρυθµό και η ζήτηση ενισχύεται από χρόνο σε χρόνο. Οι τέσσερις µεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πραγµατοποιούν επενδύσεις που αγγίζουν τα 400 εκατοµµύρια ευρώ, µε σκοπό την ενίσχυση και βελτίωση της παραγωγής τους. Το κοτόπουλο έχει πλέον καθιερωθεί ως η πιο προσιτή και δηµοφιλής επιλογή κρέατος στο ελληνικό τραπέζι, µε την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση να προσεγγίζει τα 32 κιλά.

Η τάση αυτή δεν δείχνει σηµάδια υποχώρησης, καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά το επιλέγουν λόγω κόστους, θρεπτικής αξίας και χαµηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώµατος σε σχέση µε το κόκκινο κρέας. Παράλληλα, το κοτόπουλο είναι ίσως ο µοναδικός κλάδος της αγροτικής οικονοµίας που αυτή τη
στιγµή παρουσιάζει επάρκεια παραγωγής και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Η συνεχής άνοδος των τιµών στο µοσχαρίσιο κρέας λειτουργεί ως ακόµα ένας παράγοντας που στρέφει τους καταναλωτές προς το κοτόπουλο. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η τιµή του µοσχαρίσιου κρέατος αναµένεται να υπερβεί τα 20 ευρώ ανά κιλό στις αρχές του νέου έτους, περιορίζοντας ακόµα περισσότερο τη ζήτηση. Αντιθέτως, το νωπό µη συσκευασµένο κοτόπουλο παραµένει σε επίπεδα γύρω στα 4 ευρώ το κιλό, αποτελώντας µια οικονοµική επιλογή για τα νοικοκυριά που προσπαθούν να διαχειριστούν τους οικογενειακούς προϋπολογισµούς σε µια περίοδο έντονης ακρίβειας. Η στροφή προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές αποτελεί επίσης κινητήριο δύναµη για τον κλάδο. Το κοτόπουλο, µε χαµηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή πρωτεϊνική αξία, εντάσσεται σε πλήθος διατροφικών προγραµµάτων και προωθείται ως µια «καθαρή» πρωτεΐνη µε µικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτή η τάση ευνοεί τις ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες, επενδύοντας στην ποιότητα και στον εκσυγχρονισµό, ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά, η οποία εκτιµάται ότι αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ, µε ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3%-4%.

Στο πεδίο των µεριδίων αγοράς, πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος µε ποσοστό 32%-33% σε όγκο παραγωγής, ακολουθούµενος από τη Νιτσιάκος µε περίπου 29% και την Αµβροσιάδης µε 21%, ενώ αµέσως µετά ακολουθεί η πτηνοτροφία Αγγελάκης. Οι εταιρείες αυτές εντείνουν τις επενδυτικές τους κινήσεις, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση και να ενισχύσουν τις υποδοµές τους.

Νιτσιάκος

Η Νιτσιάκος σχεδιάζει µία από τις µεγαλύτερες επενδυτικές επεκτάσεις της ιστορίας της, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει την παρουσία της τόσο στην εγχώρια
αγορά όσο και στο εξωτερικό. Το επενδυτικό πρόγραµµα, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, στην αναβάθµιση υποδοµών και στη δηµιουργία νέων εγκαταστάσεων. Στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέου σφαγείου, δυναµικότητας
15.000 κοτόπουλων ανά ώρα, που αναµένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026. Παράλληλα, εξετάζεται η ίδρυση νέου εργοστασίου ζωοτροφών στη Θεσσαλονίκη και ενός ακόµα αναθρεπτηρίου, κινήσεις που θα αυξήσουν σηµαντικά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας. Σηµαντικό µέρος της επένδυσης χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης.

Πίνδος

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραµµα, ύψους 70 εκατοµµυρίων ευρώ, για την περίοδο 2025-
2030. Το πρόγραµµα περιλαµβάνει τη δηµιουργία νέου εκκολαπτηρίου, την αναβάθµιση της µονάδας έτοιµων ψηµένων προϊόντων, την ενίσχυση της παραγωγής ζωοτροφών, τον εκσυγχρονισµό του πτηνοσφαγείου και την αγορά ηλεκτρικών οχηµάτων. Παράλληλα, δίνεται έµφαση στην «πράσινη» µετάβαση, µε επενδύσεις σε net metering, αποθήκευση ενέργειας και τη δηµιουργία µονάδας βιοαερίου ισχύος 2 MW. Την προηγούµενη τετραετία, η εταιρεία Πίνδος ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραµµα 45 εκατ. ευρώ, που περιελάµβανε νέες γραµµές παραγωγής, εγκαταστάσεις έτοιµων προϊόντων και αναβαθµισµένα κέντρα διανοµής.

Αµβροσιάδης

Η Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύµπου, µε ιστορία άνω των έξι δεκαετιών, βρίσκεται επίσης σε τροχιά εκτεταµένων επενδύσεων. Μέχρι το 2032 διαθέτει συνολικά 105 εκατ. ευρώ για νέες παραγωγικές υποδοµές και τεχνολογικό εκσυγχρονισµό. Από αυτά, τα 30 εκατ. αφορούν την περίοδο 2020-2025 και τα 75 εκατ. τα επόµενα έξι χρόνια. Η εταιρεία, που συνεργάζεται µε περίπου 95 παραγωγούς πανελλαδικά, κατέχει το 21% της αγοράς και στοχεύει να διεκδικήσει επιπλέον µερίδια, ανταγωνιζόµενη τους δύο άλλους µεγάλους παίκτες του κλάδου. Σηµαντική κίνηση αποτέλεσε και η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Αλλατίνης στη Σίνδο, συνολικής έκτασης 39.000 τ.µ.

Αγγελάκης

Η Αγγελάκης βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης επενδυτικού προγράµµατος 30 εκατ. ευρώ, το οποίο αναµένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. Το σχέδιο περιλαµβάνει επεκτάσεις εγκαταστάσεων µε στόχο τον τριπλασιασµό της παραγωγής, νέες γραµµές συσκευασίας και παραγωγής, δηµιουργία µονάδας ready-to-cook προϊόντων, αναβάθµιση υφιστάµενων φαρµών και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται νέο επενδυτικό πλάνο, που µπορεί να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς µέσω συνδυασµού ιδιόκτητης παραγωγής και συνεργαζόµενων παραγωγών, µοντέλο που ακολουθεί και η Νιτσιάκος.

Κυριακάτικη Απογευματινή- Γιώργος Λαμπίρης