Ο Μητσοτάκης γυρίζει το παιχνίδι, επιστροφή στο 30% και άνω για τη ΝΔ

Προσπάθεια να ανακτηθούν ποσοστά αυτοδυναμίας με ορίζοντα το 2027, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινωθούν και άλλα θετικά μέτρα
08:41 - 30 Απριλίου 2025

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά», που με αυτοπεποίθηση επαναλάμβανε στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις πριν από το Πάσχα, φαίνεται να αποτυπώνεται τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, όπως κατέγραψαν οι πρώτες μετρήσεις μετά τις γιορτές (Interview, Pulse), με τον στόχο του Μαξίμου να παραμένει η υπέρβαση αρχικά του ψυχολογικού ορίου του 30% και σταδιακά η επιστροφή σε ποσοστά που θα μπορούσαν να δώσουν αυτοδυναμία με ορίζοντα το 2027.

Το Μέγαρο Μαξίμου με μια σειρά στοχευμένων κινήσεων επιχειρεί να γυρίσει το παιχνίδι, με την αντεπίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εστιάζει στην κοινωνική ατζέντα, δίνοντας έμφαση σε μέτρα που ενισχύουν τους ευάλωτους πολίτες και τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών έχουν θετική απήχηση στην κοινή γνώμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μέσα από τις επισκέψεις του στα υπουργεία και τις περιοδείες ανά την επικράτεια δίνει βαρύτητα στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι από τις αρχές του χρόνου έχει ανοίξει τη βεντάλια των στοχευμένων μέτρων στήριξης ανακοινώνοντας αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές, ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία προϊδεάζουν για ένα μεγάλο πακέτο παροχών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη μεσαία τάξη μέσω φοροελαφρύνσεων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, δείχνοντας τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν η αύξηση των εσόδων από τη συνεχιζόμενη μείωση της φοροδιαφυγής και η υπό διαπραγμάτευση ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών.

Παροχές

Παρ’ όλα αυτά, οι θετικές πρωτοβουλίες δεν θα περιοριστούν στο πακέτο της ΔΕΘ. Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν την ανακοίνωση παροχών και άλλων θετικών μέτρων σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες εντός καλοκαιριού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πρόκειται για παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Αναφορικά δε με τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε χθες το σενάριο αύξησης του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ. Ακόμη, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως όποιο εξειδικευμένο μέτρο έχει γραφτεί ότι πρόκειται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο και δεν έχει καμία βάση, λέγοντας ότι κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Εξάλλου, παραδοσιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλειδώνει» τα μέτρα που ανακοινώνει από το βήμα του Βελλιδείου λίγο πριν πάει στη συμπρωτεύουσα.

Οι δυο παράγοντες

Όσον αφορά τις παραμέτρους που θα καθορίσουν το ύψος του πακέτου της ΔΕΘ, δύο είναι οι παράγοντες βάσει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν το τελικό ποσό που θα μπορεί να διαθέσει από το βήμα της συμπρωτεύουσας.

Αρμόδιες πηγές απαντούν ότι πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2025. Ποιο δηλαδή θα είναι το νέο πλεόνασμα. Ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει για το 2025 πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και μέσα στο καλοκαίρι θα φανεί αν μπορεί να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος στόχος. Χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέβασε τον πήχυ στο 3,2%, δίνοντας πρόσθετο δημοσιονομικό αέρα (σ.σ.: περισσότερα στη σελίδα 15).

 Δεύτερος παράγοντας είναι η ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών. Δηλαδή, πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αμυντικές δαπάνες που θα εξαιρεθούν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως (ρεπορτάζ σελ. 15).

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024 σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026 ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026. Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Εφημερίδα Απογευματινή