Να κόψει στη μέση κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να μπει… μέσω Ρώμης και Βερολίνου στην ευρωπαϊκή άμυνα επιχειρεί η ελληνική πλευρά, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Εξού και η σαφής προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με φόντο την ιταλοτουρκική σύμπλευση, όπως αυτή διαφαίνεται να εξελίσσεται μετά τη θερμή συνάντηση που είχαν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη Βαλένθια, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους κινδύνους από τη διά της πλαγίας ένταξη της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτές οι σχέσεις πρέπει να διασφαλίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών-μελών», τόνισε ο πρωθυπουργός «φωτογραφίζοντας» την Άγκυρα και στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας στόχος είναι η μείωση των εξαρτήσεών μας αντί να τις διαιωνίζουμε. Έχουμε αρκετές δυνατότητες να επιτύχουμε μέσω των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών».
Βαρύνουσα σημασία
Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ αποκτά βαρύνουσα σημασία σε αυτή τη φάση, με δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος και η Ιταλίδα πρωθυπουργός φαίνεται να βρίσκουν κοινό βηματισμό που μόνο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα. Το κοινό ανακοινωθέν άλλωστε, που εκδόθηκε μετά την 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη Τουρκίας – Ιταλίας, δείχνει την πρόθεση της ιταλικής πλευράς να εισαγάγει την Άγκυρα στην ευρωπαϊκή άμυνα με όχημα τη συνεργασία Baykar – Leonardo και την εξαγορά της Piaggio Aerospace από τους Τούρκους.
Πρόκειται για ένα θηριώδες deal, που θα καθιστά την τουρκική πολεμική βιομηχανία ακόμη πιο ισχυρή, αποκτώντας ευθείες προσβάσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά. Εκεί όπου η Γαλλία εμφανίζεται ως εξ αντανακλάσεως σύμμαχος της Ελλάδας, θέλοντας να μονοπωλήσει για λογαριασμό της την κυριαρχία στο μεγάλο πακέτο των 150+650 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης. Και ως εκ τούτου ο Εμανουέλ Μακρόν αντιδρά σφόδρα στην τουρκική διείσδυση, έχοντας να σκεφτεί και τα μεγάλα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας.
Η Γερμανία όμως από την άλλη δείχνει να κλείνει τα μάτια και να διάκειται θετικά στα ευρωπαϊκά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν παρά τις όποιες ενστάσεις εκφράζει τελευταία για την πώληση των Eurofighter. Το θέμα θεωρείται βέβαιο πως τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, στο περιθώριο των εργασιών στη Βαλένθια, με στόχο να αποτρέψει ο Έλληνας πρωθυπουργός τη γερμανική συναίνεση στην όποια συμμετοχή της Τουρκίας στο «ReArm Europe».
Θυμίζουμε ότι στη «Λευκή Βίβλο» της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή άμυνα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας μέσω συνεργασιών: ένα κεφάλαιο που αφορά κυρίως τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που διατηρεί και δυνατές ένοπλες δυνάμεις αλλά και πολύ βαριά αμυντική βιομηχανία, το οποίο όμως κάλλιστα μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να μπει στις ευρωπαϊκές αγορές.
ΝΑ Μεσόγειος
Η Αθήνα έχει όμως επιπλέον λόγους να ανησυχεί για την ιταλοτουρκική προσέγγιση. Και αυτό καθώς στο κοινό ανακοινωθέν η αναφορά που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνει διόλου ευχαριστημένη την ελληνική πλευρά. Η Τουρκία και η Ιταλία συμφωνούν στη σημασία της επίλυσης των διαφορών για τα θαλάσσια σύνορα βάσει του Διεθνούς Δικαίου «και μέσω συμφωνιών με λύσεις που βασίζονται στην αρχή της ισότητας», χωρίς όμως να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες επιχείρημα της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Στο κοινό ανακοινωθέν υιοθετείται επίσης και η πάγια τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η διοργάνωση της Πολυμερούς Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην περιοχή», σημειώνεται σχετικά.
Εφημερίδα Απογευματινή