Οι µεγάλοι σταθµοί και οι νίκες του Πέτρου Μολυβιάτη

Στα 97 του «έφυγε» ο κορυφαίος διπλωµάτης και εξ απορρήτων του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραµανλή – Η λαµπρή σταδιοδροµία του στο ΥΠΕΞ
10:34 - 5 Μαΐου 2025

Βαθιά συγκίνηση σε όλο το φάσµα του πολιτικού κόσµου προκάλεσε ο θάνατος του ευπατρίδη πολιτικού και διπλωμάτη, Πέτρου Μολυβιάτη, σε ηλικία 97 ετών, ενός ανθρώπου που άφησε το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στη µακρά διαδρομή του υπήρξε το «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και είχε διατελέσει τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών. Πολιτικός με βαθιά παιδεία, γνώσεις των διεθνών σχέσεων και των εθνικών θεμάτων, ξεχώρισε για τον ευθύ τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε και το υψηλής ποιότητας χιούμορ που διέθετε.

Στους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών και, όχι μόνο, έχει μείνει η γοητεία που άσκησε στην τότε Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο του 2005, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες, λόγω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσε η κυβέρνηση, Κώστα Καραμανλή και του ανοίγματος προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης ως ΥΠΕΞ με τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, κατά την τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Ρώμης το 2004

 

Ποιος ήταν

Ο Πέτρος Μολυβιάτης -που έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών, γνώσεων και παραστάσεων από την πολιτική και την ιστορία της χώρας- γεννήθηκε στη Χίο το 1928 και ήταν ανιψιός του συγγραφέα Ηλία Βενέζη. Οπλισμένος με σπουδές στη Νομική επιστήμη, εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα όπου είχε μακρά καριέρα με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.

Ως εκ των στενότερων συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού από το 1974 ως το 1980, για να μεταπηδήσει μαζί με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, παίρνοντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας από το 1980 ως το 1985, θέση την οποία πήρε και με την επιστροφή στην Προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το 1990 ως το 1995. Ακολούθως εξελέγη και διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία από το 1996 έως το 2004. Χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών τόσο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή από το 2004 έως το 2006 όσο και των υπηρεσιακών κυβερνήσεων το 2012 και 2015, χαίροντας διακομματικής αναγνώρισης.

Ο ρόλος του στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, και κυρίως στην πολύ κρίσιμη περίοδο των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2004, εκτιμάται πως ήταν καθοριστικός, αφού με τη στάση του -που αφίστατο αυτής του προκατόχου, Γιώργου Παπανδρέου- έναντι του Σχεδίου Ανάν, συνετέλεσε στην απόρριψη του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού, στηρίζοντας τις αποφάσεις του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σημαντική, επίσης, θεωρείται και η συμβολή του στο Μακεδονικό. Τον Απρίλιο του 2005 ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Καραμανλής έστειλαν έξι επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με τις οποίες πρότειναν την επίλυση του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος και την αποδοχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ με την υιοθέτηση μιας διπλής ονομασίας, χωρίς να γίνει κάποια αλλαγή του Συντάγματος της χώρας: η ονομασία «Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια» θα χρησιμοποιούνταν από τον ΟΗΕ, τα κράτη του οποίου ενθαρρύνονταν απλώς να τη χρησιμοποιούν, ενώ το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνέχιζε να βρίσκεται σε χρήση στο εσωτερικό της χώρας.

Δηλώσεις

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συλλυπητήρια δήλωσή του, εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια, όπως αναφέρει, «ενός πολύ δικού του ανθρώπου». «Η Ελλάδα χάνει σήμερα έναν σπουδαίο άνδρα, έναν πραγματικό πατριώτη που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ανάδειξη, την προώθηση και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων», αναφέρει.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερο μνημόσυνο του Εθνάρχη, Κ. Καραμανλή

Στην προσφορά του εκλιπόντος στην ελληνική διπλωματία, αλλά και την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς στάθηκε στο δικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ένας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία», αναφέρει, μεταξύ άλλων. «Υπήρξε ένας ευπατρίδης της δημόσιας ζωής που μας αφήνει ένα σπάνιο παράδειγμα υψηλού ήθους και πραγματικού και σεμνού πατριωτισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασσούλας. Συλλυπητήριες δηλώσεις εξέδωσαν επίσης το υπουργείο Εξωτερικών και η ΝΔ, αλλά και πολλοί πολιτικοί και στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης. Στη συμβολή του εκλιπόντος στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρονται και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Εφημερίδα Απογευματινή