Τα μυστικά της ηλεκτρονικής αξιολόγησης στο Δημόσιο

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες. Αρχές Ιουνίου τα αποτελέσματα. Βαθμολογούνται μόνο οι υπηρεσίες, όχι οι υπάλληλοι
08:37 - 7 Μαΐου 2025
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αρχές Ιουνίου τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης

Εύα Παπαδάτου

Στα χέρια των πολιτών περνά η αξιολόγηση του Δημοσίου, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr, στην οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης 5.000.000 ενήλικες, εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο gov.gr και θα κληθούν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να απαντήσουν σε περίπου 50 ερωτήσεις και να βαθμολογήσουν από το 1 έως το 10 την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ευγένεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα, καταθέτοντας παράλληλα -εφόσον το επιθυμούν- και συγκεκριμένες προτάσεις ή παρατηρήσεις. Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση με το 1 σημαίνει «καθόλου ικανοποιημένος/η» και με το 10 «απόλυτα ικανοποιημένος/η».

Η βαθμολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικού ερωτηματολογίου, η συμπλήρωση του οποίου διαρκεί περίπου 7 λεπτά. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο δύο φορές τον χρόνο, με την πρώτη την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και τη δεύτερη την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση της εξέλιξης των υπηρεσιών.

Για την πρώτη περίοδο, λοιπόν, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αξιολογήσεις τους έως τις 24 Μαΐου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις απαντήσεις των πολιτών, θα είναι διαθέσιμα σε όλους και θα οπτικοποιούνται σε χάρτες.

Συνέντευξη τύπου των Υπουργών Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα “Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες”, Τρίτη 6 Μαΐου 2025.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Διευκρινίσεις

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου περιλαμβάνονται υπηρεσίες, όπως: Υπηρεσίες Κεντρικής Κυβέρνησης με φυσική παρουσία (π.χ. ΑΑΔΕ/Εφορία, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο, Άδειες Διαμονής Αλλοδαπών, Αστική Συγκοινωνία), Ψηφιακές Υπηρεσίες Κεντρικής Κυβέρνησης (π.χ. ΑΑΔΕ, MyHealth, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Ψηφιακές Υπηρεσίες Κτηματολογίου), Υπηρεσίες Gov.gr (π.χ. Υπεύθυνες Δηλώσεις, Αντίγραφα Ποινικού Μητρώου, Kids Wallet, Ραντεβού για Ταυτότητα, Ψηφιακά Εισιτήρια Αγώνων, Ίδρυση Επιχείρησης, Ηλεκτρονικό Παράβολο), Υπηρεσίες ΟΤΑ – Δήμων και Περιφερειών (π.χ. Οδικό Δίκτυο, Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Υποδομές Σχολείων, Παιδικοί Σταθμοί, Παιδικές Χαρές, Χώροι Πρασίνου, Ανακύκλωση, Πολεοδομία, ΚΕΠ, Δημοτική Αστυνομία, Αδέσποτα Ζώα).

Μιλώντας για το ερωτηματολόγιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αλλά την ποιότητα των υπηρεσιών. Όπως εξήγησε, δεν συνδέεται με το σύστημα επιβράβευσης του Δημοσίου και δεν αποτελεί πλατφόρμα υποβολής προσωπικών αιτημάτων: «Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια δημόσια διοίκηση πιο διαφανή, αποτελεσματική και προσανατολισμένη στις ανάγκες του πολίτη», κατέληξε.

Προτάσεις

Επιπλέον, και πέραν των ερωτήσεων, οι πολίτες θα μπορούν να γράψουν ένα σύντομο ελεύθερο κείμενο και να προτείνουν υπηρεσίες που θα ήθελαν να δουν να ψηφιοποιούνται. Το ερωτηματολόγιο δεν θα αφορά προσωπικά αιτήματα ή αξιολόγηση μεμονωμένων υπαλλήλων. Η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα σχόλια των πολιτών θα πραγματοποιείται σε πολλά επίπεδα: ανά φορέα, ανά υπηρεσία, ανά Περιφέρεια, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανά δήμο και Δημοτική Ενότητα, ακόμα και σε επίπεδο Ταχυδρομικού Κώδικα. Εξάλλου, οι απαντήσεις θα εξετάζονται, με βάση και την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων, ενώ μέσα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων, ο άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων σημείων όπου παρατηρούνται πρακτικές δυσλειτουργίες και δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες των φορολογουμένων.

ΚΕΠ: Βαθμολογία μετά την εξυπηρέτηση

Για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση γίνεται συνήθως πρόσωπο με πρόσωπο, όπως τα ΚΕΠ, σχεδιάζεται μια συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι μετά την απομάκρυνση από το γκισέ, ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνό του ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του. Εκτός του ερωτηματολογίου βρίσκονται οι δομές δημόσιας Υγείας, για τις οποίες βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης. «Υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο και ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο τρέχει μαζί με το υπουργείο Υγείας. Άρα, εκεί πέρα θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση, το κάνει και το υπουργείο Υγείας, το κάνει και ο ΕΦΚΑ για τις δικές του υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δίνουμε τον πρώτο λόγο στους πολίτες»

Ρεπορτάζ: Πένυ Αβραμίδη

Τον πρώτο λόγο στους πολίτες δίνει το κράτος για την αξιολόγηση κομβικών υπηρεσιών που άπτονται της καθημερινής τους ζωής, με στόχο να βελτιωθούν οι σχέσεις του κράτους με την ελληνική κοινωνία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, που δοκιμάστηκε έντονα με τους κραδασμούς του τελευταίου διαστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση του τακτικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχεδόν 5 εκατ. πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας τον πρώτο λόγο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κεντρικός σκοπός της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ότι δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζονται οι αδυναμίες και να μπορεί να επιτευχθεί η πραγματική πρόοδος για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό.

Λογοδοσία

Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε και τη διάσταση της λογοδοσίας για το Δημόσιο, τονίζοντας ότι η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες αποτελεί ένα εργαλείο λογοδοσίας.

«Ουσιαστικά αυτό το οποίο κάνουμε είναι η μεγαλύτερη έρευνα η οποία έχει γίνει ποτέ, όσον αφορά τις σχέσεις της πολιτείας με την κοινωνία, με τους πολίτες. Μόνο που αυτήν τη φορά είναι ο πολίτης αυτός ο οποίος υποδεικνύει στη διοίκηση πού πρέπει να στρέψει την προσοχή της και πού πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία της», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr. και συμπλήρωσε: «Δίνουμε τον λόγο στους πολίτες και φυσικά η υποχρέωσή μας την επόμενη μέρα δεν είναι απλά να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο τα στοιχεία αυτά, αλλά να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που οι πολίτες μάς υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες».

Πάντως, έγινε ξεκάθαρο ότι ο σκοπός αυτών των προσπαθειών δεν είναι ποτέ τιμωρητικός, αλλά στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τα αποτελέσματα της συμμετοχής των πολιτών στο εγχείρημα θα δείξουν στην κυβέρνηση πού θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον και τις πολιτικές της.

Νέα δράση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία δράση η οποία θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το υπουργείο Υγείας με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «όταν ένας πολίτης εξέρχεται του νοσοκομείου ή οποιασδήποτε άλλης δομής υγείας, να μπορεί σύντομα να μας δίνει τη βαθμολογία του για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη δομή υγείας την οποία επισκέφθηκε».

Εφημερίδα Απογευματινή