Τασούλας στον Αλ Σίσι: «Υπόδειγμα διεθνώς οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου»

Μήνυμα αναβάθμισης της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών η παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα
11:46 - 7 Μαΐου 2025

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Διεθνές υπόδειγμα οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος Αλ Σίσι, επισημαίνοντας ότι «η μακραίωνη σχέση μας που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις είναι όλη η ουσία των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ».

«Η σχέση αυτή έχει περιθώρια βελτιώσεων. Βλέποντας τους εκπροσώπους των δύο χωρών σκέφτομαι ότι αυτό το περιθώριο καλύπτει μεγάλη θεματική από ασφάλεια και εκπαίδευση μέχρι τον πολιτισμό» συνέχισε ο κ. Τασούλας.

Καταλήγοντας, δε, τόνισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και πρέπει πάντα να συνεννοούνται έναντι της άλλης πλευράς που δημιουργεί μόνο δυστυχία».

«Ενδιαφέρει και τις δύο χώρες η σταθερότητα»

Από την πλευρά του ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η 5η φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός μεταξύ μας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, συνέχισε ο κ. Αλ Σίσι αναφερόμενος στο περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Σίσι.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στο Μαξίμου ο Αλ-Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11.20 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ΑιγύπτουΑμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, και αμέσως μετά οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η «ανάγνωση» της επίσκεψης του ηγέτη της Αιγύπτου και της κοινής συνεδρίασης που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.

Τι θα συζητήσουν

Οι δύο ηγέτες, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, στην άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην Παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Ειδική αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που ανέφερε (στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου») ότι η Ελλάδα την τελευταία εξαετία έχει αναπτυχθεί σε ενεργειακό κόμβο και ευρωπαϊκά και περιφερειακά. «Τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και εντέλει Ισραήλ, οι κάθετοι άξονες οι οποίοι αναπτύσσονται, οι τερματικοί σταθμοί για το LNG, οι σταθμοί FSRU στην Αλεξούπολη και κυρίως η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα με την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που έχουν αλλάξει εντελώς την ενεργειακή φιλοσοφία και έχουν αναβαθμίσει ουσιωδώς τη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, που μίλησε πιο συγκεκριμένα για τη σημερινή συνάντηση: «Η Αίγυπτος αποτελεί μία χώρα-σταθμό, όχι μόνο λόγω της φυσικής γειτνίασης και της μεγάλης συνεργασίας. Κυρίως, όμως, διότι θεωρούμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Μήνυμα συναντίληψης

Η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται παράλληλα να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι άλλωστε θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Το GREGY Interconnector, όπως επεσήμανε τότε ο κ. Μητσοτάκης, «θα ενώσει ουσιαστικά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή ”γέφυρα” μεταφοράς καθαρής ενέργειας, από τον άνεμο και από τον ήλιο, από τη Βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη». Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνολικά 3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται -εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το έργο- από την Αίγυπτο στη χώρα μας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις στην Αίγυπτο.