Μητσοτάκης και Αλ Σίσι «σφραγίζουν» τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου

Η σημασία της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου, η ατζέντα των συναντήσεων και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
13:12 - 7 Μαΐου 2025

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε από το πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου και υποδέχτηκε με μια πολύ θερμή χειραψία Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, είχε θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 10:15 το πρωί. Τον Αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛ ΣΙΣΙ

Τασούλας: «Υπόδειγμα διεθνώς οι σχέσεις μας»

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Διεθνές υπόδειγμα οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος Αλ Σίσι, επισημαίνοντας ότι «η μακραίωνη σχέση μας που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις είναι όλη η ουσία των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ».

«Η σχέση αυτή έχει περιθώρια βελτιώσεων. Βλέποντας τους εκπροσώπους των δύο χωρών σκέφτομαι ότι αυτό το περιθώριο καλύπτει μεγάλη θεματική από ασφάλεια και εκπαίδευση μέχρι τον πολιτισμό» συνέχισε ο κ. Τασούλας.

Καταλήγοντας, δε, τόνισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και πρέπει πάντα να συνεννοούνται έναντι της άλλης πλευράς που δημιουργεί μόνο δυστυχία».

«Ενδιαφέρει και τις δύο χώρες η σταθερότητα»

Από την πλευρά του ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η 5η φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός μεταξύ μας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, συνέχισε ο κ. Αλ Σίσι αναφερόμενος στο περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Σίσι.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.