Ζαχαράκη: Υποχρεωτικά σχέδια ασφαλείας στα Πανεπιστήμια

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε πως η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία των πανεπιστημίων, ωστόσο, τόνισε ότι τα Ιδρύματα έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν τους κανόνες
14:35 - 7 Μαΐου 2025
Η Σοφία Ζαχαράκη

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, διευκρίνησε τη θέση της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων, τονίζοντας την ανάγκη για εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας και ενίσχυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας, χωρίς να πλήττεται η αυτονομία των Ιδρυμάτων. Σε συνέντευξή της σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι το νομικό και οργανωτικό πλαίσιο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι σαφές και εφαρμόσιμο. Σχολίασε μάλιστα ότι μόλις 8 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία ή γραφειοκρατικό ζήτημα, αλλά για μια ουσιαστική ανάγκη που αφορά την ασφάλεια των φοιτητών και την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Τι θα περιλαμβάνουν τα σχέδια ασφαλείας

Αναφερόμενη στα σχέδια ασφαλείας, η υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση κάθε χώρου, την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων φύλαξης και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπου αυτό είναι εφικτό. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και προτάσεις για ελεγχόμενη είσοδο, με τη διευκρίνιση ότι η φύλαξη μπορεί να υλοποιηθεί και σε μεγάλους χώρους, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων για την εφικτότητα της ελεγχόμενης εισόδου.

Η υπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση εμπλοκής φοιτητών σε έκνομες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές καταστροφές. Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα διαγραφής των φοιτητών που εμπλέκονται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Η διαγραφή, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, θα εφαρμόζεται μετά από τη διαβάθμιση της σοβαρότητας των περιστατικών, ξεκαθαρίζοντας έτσι τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη βία και τις εγκληματικές ενέργειες στους ακαδημαϊκούς χώρους.

«Αυτά τα φαινόμενα βίας παραβιάζουν την ουσία της εκπαίδευσης και της έρευνας, γιατί μπαίνουν άνθρωποι στα πανεπιστήμια και απειλούν, εκφοβίζουν και προκαλούν σωματικές βλάβες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη. Η θέση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο που θα αναγνωρίζεται για τις επιτυχίες του και όχι για τα φαινόμενα βίας που συμβαίνουν εντός των χώρων του.

Σύνοδος των Πρυτάνεων

Αναφορικά με τις συζητήσεις για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου θα συζητηθούν τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και τα θέματα υποδομών και φύλαξης. Στόχος είναι να εξευρεθούν πρακτικές λύσεις για την ασφάλεια, με έμφαση στην ελεγχόμενη είσοδο, την ενίσχυση της φύλαξης και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση των χώρων.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως η κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία των πανεπιστημίων, ωστόσο, τόνισε ότι τα Ιδρύματα έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν τους κανόνες και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού τους, κάτι που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα στην Ελλάδα.