Η πλήρης ταύτιση Ελλάδας – Αιγύπτου επισφραγίστηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο κατά τη συνάντηση που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μέσω της υπογραφής της Διακήρυξης της Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας με την οποία στέλνεται σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Σε μία χρονική συγκυρία δε, κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την αναθεωρητική τακτική σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, επιχειρώντας παράλληλα βήματα επαναπροσέγγισης με το Κάιρο με πρόδηλη στόχευση να πλήξει τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στη θάλασσα.
«Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται στην ίδια όχθη», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο λέγοντας εμμέσως προς την τουρκική πλευρά πως οι προσπάθειές της να χρησιμοποιήσει την αιγυπτιακή πλευρά για να περικυκλώσει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο, με άξονα τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, έπεσαν στον κενό. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες σε πολλές κατευθύνσεις και ενώ ο πρωθυπουργός πρόκειται (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) να μεταβεί στη Ρώμη για συνομιλίες με την Τζόρτζια Μελόνι που δεν θα αφορούν μόνο το μέλλον της Hellenic Train. Αλλά, κυρίως, τη διαφαινόμενη ιταλοτουρκική προσέγγιση και την πρόθεση της Τουρκίας να μπει μέσω Ιταλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν για τα πάντα -Κυπριακό, Γάζα, Συρία, Λιβύη, μεταναστευτικό, ενεργειακά- προτού υπογραφτεί η Διακήρυξη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης. Στο δε, κείμενο της Διακήρυξης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που η Τουρκία αρνείται συστηματικά, καθώς δεν το έχει υπογράψει αλλά στα διεθνή δικαστήρια και φόρα θεωρείται θεμελιώδες και συγκαταλέγεται στα νομικά επιχειρήματα της ελληνικής διπλωματίας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ:.«Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της οικονομικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αμφότερες οι πλευρές, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνουν την ισχυρή αποφασιστικότητα για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS (σ.σ.: Δίκαιο της Θάλασσας)», αναφέρεται σχετικά στην κοινή διακήρυξη.
«Οχι σε τετελεσμένα»
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στην Κύπρο. «Δεν είναι δυνατόν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε προκλητικές δηλώσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου. Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στις εξελίξεις στη Συρία – εκεί όπου το νέο καθεστώς άγεται και φέρεται από τον τουρκικό παράγοντα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Δαμασκός «θα πρέπει να λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» και αυτό, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τόνισε, επίσης, ότι η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να δώσει έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων ιδίως των χριστιανών, υπογραμμίζοντας πως οι σφαγές αλαουιτών και Δρούζων εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου και στα θέματα της σχέσης της με την ΕΕ και ειδικότερα στο μεταναστευτικό, καθώς το Κάιρο έχει σηκώσει τον μεγάλο όγκο των προσφύγων. Υπενθύμισε τον ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στη συμφωνία στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGGY μέσω της οποίας Ελλάδα και ΕΕ θα εισάγουν φθηνή ενέργεια -ηλιακή και αιολική-, από την Αίγυπτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη Γάζα, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι υπέρ του αραβικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Γάζας, στο οποίο έχει παίξει κομβικό ρόλο η Αίγυπτος. Χαρακτήρισε το σχέδιο «ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα» και τόνισε ότι η Ελλάδα που έχει την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα επιχειρήσει να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Μονή Σινά
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες διμερείς σχέσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 πέτυχε μέσω της ΕΕ να μεταφέρει και να ακουστεί η άποψη της Αιγύπτου στην Ευρώπη. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο κ. Σίσι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος -όπως και ο πρωθυπουργός από την πλευρά του- στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ιστορική μονή. «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι ένας λαός», σημείωσε
Κ. Τασούλας
«Υπόδειγμα προς το διεθνές στερέωμα», χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
«Γιατί η μακραίωνη σχέση μας που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις είναι όλη η ουσία των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την υποδοχή, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πέμπτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών. «Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Εφημερίδα Απογευματινή