Τα θεμέλια για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο θέτει η κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να βρίσκεται από χθες στη Ρώμη για το κρίσιμο τετ α τετ με τα στελέχη της εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane (μητρική της Hellenic Train) και με τον Ματέο Σαλβίνι και ενώ η ελληνική πλευρά ζητά εμφατικά νέα τρένα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Και βεβαίως ο κ. Κυρανάκης θα προετοιμάσει το ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι (πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα), το οποίο πέραν της Hellenic Train θα έχει ευρύτερες γεωπολιτικές αναφορές, καθώς η ελληνική πλευρά δεν καλοβλέπει τη συμπόρευση Ρώμης – Άγκυρας στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Όσον αφορά την παλαιότητα των αμαξοστοιχιών, κρίνεται ως σοβαρό ζήτημα και ενώ χθες καταγράφηκε νέο πρόβλημα σε τρένο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι 210 επιβάτες του Intercity 54. Στόχος της Αθήνας είναι οι επενδύσεις να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η αντικατάσταση του παλιού στόλου, καθώς η κατάσταση των τρένων προκαλεί συχνές βλάβες.
Για την κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια και με τον πρωθυπουργό να έχει ορίσει τις διεκδικήσεις της Αθήνας, τονίζοντας στην κυριακάτικη ανάρτησή του ότι «απαιτούμε από τη Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας». Επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι στόχος είναι ο ΟΣΕ να ακολουθήσει τον δρόμο του ουσιαστικού μετασχηματισμού κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει μαζί με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανάταξη του σιδηροδρόμου εδράζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην ασφάλεια και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ ο δεύτερος αφορά το προσωπικό.
Το νομοσχέδιο Κυρανάκη επιχειρεί ριζικές τομές και εισάγει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, που ενισχύουν την ασφάλεια. Το πλαίσιο παρεμβάσεων προβλέπει:
1. Νέες δομές ασφαλείας σιδηροδρόμου.
2. Εκπαίδευση, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμου, αυστηροποίηση κυρώσεων.
3. Σύγχρονη εταιρική δομή για τον νέο ΟΣΕ και ταχεία στελέχωση ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Ακόμα, η πλατφόρμα railway.gov.gr επιτρέπει real time παρακολούθηση όλων των αμαξοστοιχιών, σταθμών και δρομολογίων, με πλήρη γεωγραφική κάλυψη στα περίπου 2.000 χιλιόμετρα του δικτύου. Δημιουργείται υποδομή για άμεση απόκριση, πρόληψη και ανάλυση συμβάντων. Κάθε πολίτης θα βλέπει πού βρίσκονται τα τρένα σε πραγματικό χρόνο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση δύο προηγμένων δεκτών GNSS σε κάθε μηχανή τρένου καθώς και δορυφορικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Χάρη στη χρήση του συστήματος Hellenic Positioning System (HEPOS), το στίγμα κάθε συρμού θα μεταδίδεται ανά λίγα δευτερόλεπτα με ακρίβεια έως και πέντε εκατοστών.
Εφημερίδα Απογευματινή